Byggesektoren på vej mod yderligere nedtur

16. december 2012, 15:14

Dansk Byggeri forudså i sidste uge, at 2013 bliver det hidtil dårligste under finanskrisen. Men det er specielt 2014, der kan blive rigtig slem for sektoren. Det vil lægge yderlige pres på virksomheder som MT Højgaard, H+H International og DHL der, som Økonomisk Ugebrev beskrev i sidste uge, for øjeblikket står som tabere i et udskilningsløb blandt branchens store virksomheder. Miseren ligger i, at det offentlige byggeri, der er sat i gang i anledning af krisen, nu er på vej til at blive gjort færdigt, uden at den private sektor gør antræk til for alvor at løfte sine byggeaktiviteter igen.

Når byggeriet for alvor køler ned – og håbet om, at dét ikke sker, er efterhånden papirtyndt – kan byggevirksomhederne fundere over, om de har været lidt for ivrige med at formidle budskabet om branchens krise. Folketinget har været meget villige til at give en håndsrækning; først i form af fremrykning af investeringer, og siden i form af SSFR-regeringens kickstart. Timingen var næsten perfekt, så det offentlige byggeri kunne dæmpe smerten, efterhånden som det private byggeri, der var igangsat inden krisen, blev gjort færdigt.

Men de ekstraordinære store offentlige investeringer betyder også, at der ikke er blevet gemt noget i det tilfælde, at væksten og medfølgende byggeri ikke blev sparket i gang i mellemtiden – jævnfør metaforen om ”kickstarten”. Faktum er, at årene siden 2008 på ingen måde har været historisk slemme for byggebranchen. F.eks. har dens beskæftigelse stabiliseret sig omkring 145.000 medarbejdere på årsbasis, og det er kun ca. 15.000 færre end forrige gang byggesektoren oplevede nedgang – nemlig i begyndelsen af 00’erne oven på, at it-boblen bristede. Og beskæftigelsen i byggeriet er væsentligt højere nu, end den var under tidligere byggekriser i 80’erne og 90’erne.

Regeringens kickstart indeholder investeringer for cirka 20 mia. kr. Men effekten fra de planlagte investeringer topper meget snart. Finn Bo Frandsen, cheføkonom i Dansk Byggeri, vurderer, at 25 procent af dens effekt allerede er anvendt i 2012. Yderligere 60 procent kommer næste år. Derefter er der kun 15 procent – altså et par mia. kr. – tilbage til at understøtte byggeriet i 2014 og 2015. Håbet om, at det private byggeri skulle komme i gang i mellemtiden, har altså også svigtet.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 42.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk