DSBs topledelse: Vi var tæt på afgrunden

19. november 2012, 10:55

Den nye ledelse i DSB lægger nu afstand til den tidligere ledelse, efter en omfattende udrensning på direktionsgangen i foråret 2011. Overfor Folketingets Trafikudvalg har DSB’s topledelse bestående af bestyrelsesformand Peter Schütze, adm. dir. Jesper T. Lok, direktør for vedligehold, Frank Olesen, og økonomidirektør Jacob Kjær på et møde netop fremlagt dystre beregninger, der for første gang soleklart beskriver DSB´s økonomi:

”Vi var tæt på ”afgrunden”, hedder det i en præsentation. Med andre ord tegnes der en økonomisk analog til SAS af den første egentlige kommercielle ledelse i DSB. Men ligesom i SAS, har DSB´s ledelse en plan: Et underskud på 650 mio. kr. sidste år skal vendes til et overskud på 350 mio. kr. om to år, altså en forbedring på én mia. kr.

I præsentationen om Status & Strategi i DSB, der blev fremlagt på et møde i DSB´s lokaler på Østerport, fremgår det, at DSB i 2006 havde et overskud på én mia. kr. Havde den tidligere ledelse anført af den fyrede adm. direktør Søren Eriksen og bestyrelsesformand Mogens Granborg fortsat ad samme vej, havde selskabet bevæget sig mod en konkurs, fremgår det af præsentationen.

DSB´s ledelsens aktuelle fremskrivninger viser således, at underskuddet i 2014 ville være på hele 800 mio. kr. med en stort set uændret omsætning omkring de 12 mia. kr.

Med andre ord skulle passagererne og staten i fællesskab finde fortsat flere milliarder for, at DSB´s toge fortsatte på skinnerne. I det dystre billede af især 2011 hører det dog med, at DSB tabte et større trecifret milliontab på sit udlandseventyr i Sverige i selskabet DSBFirst. Men fremskrivningerne fokuserer alene på den danske del af DSB:

”Alle tal vedrører den danske forretning”, hedder det. Nu har den nye ledelse, ifølge præsentationen, taget fat ved at finde arbejdshandskerne frem, og den er nu i gang med den livsnødvendige øvelse at stoppe ”blødningen”, som der bliver kaldt. Det er enten død eller liv. Det sker med et afgørende fokus om at skabe et: ”Sundt DSB”

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 38.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk