Fast bank ekskluderes til firmapension

10. december 2012, 01:38

Overfor Økonomisk Ugebrev stiller blandt andet HK Privat nu krav om, at politikerne griber ind, så tingene skilles ad på den måde at virksomhedens faste bankforbindelse ikke også må administrere medarbejdernes firmapension. Det sker efter en artikel i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev, hvor det blev afsløret, at flere store danske erhvervsvirksomheder muligvis benytter firmapensionerne til selv at opnå fordele i deres hovedbank for selve virksomheden.

Mistanken får nu et af Danmarks største fagforbund til at reagere: ”Vi ønsker en fuldstændig adskillelse af virksomhedernes bankforbindelse og medarbejdernes pensioner, som ikke skal bruges til, at virksomhederne opnår favorable lånebetingelser i banken. Hvis virksomheden er kunde i en bank, så må pensionerne placeres i et pensionsselskab, der ikke er koncernforbundet med banken,” siger forbundsformand Simon Tøgern fra HK Privat til Økonomisk Ugebrev.

En fuldstændig adskillelse af virksomhedens bankforretning og medarbejdernes pensionsordninger vil være det største slag mod de finansielle supermarkeder i Danske Bank og Nordea Bank, der har datterselskaberne Danica samt Nordea Liv og Pension. Det vil betyde, at virksomheder som A.P. Møller Maersk, Danske Bank, Nordea Bank, Vestas og Pandora for blot at nævne nogle enten skal skifte bankforbindelse eller pensionsselskab. Hver især pensionsordninger til flere hundrede millioner kroner alene i årlige indbetalinger.

En række krav

I de fleste store virksomheder er det i dag sådan, at virksomheden har fuld råderet over, hvilket pensionsselskab der skal administrere de lukrative firmapensioner. Kun i enkelte tilfælde har medarbejderne selv noget at skulle have sagt via deres personaleorganisationer. Virksomhederne kan med andre ord placere pensionsordningerne lige, hvor de lyster - eller i værste tilfælde i en bank, der så til gengæld giver virksomheden økonomiske fordele eller favorable lån i kommission.

Finanstilsynets kontor for forbrugerspørgsmål og finansielle formidlere bekræfter, at området ikke er reguleret, og der føres heller ikke tilsyn med, hvor pensionsordningerne placeres eller om virksomhederne har egennytte af det. Kontorchef Annette Bjaaland Andersen siger, at det i givet fald er det spørgsmål for erhvervs – og vækstministeren. Og det er netop her fagforbundene har tænkte sig at henvende sig med en række krav, der skal forbedre forholdene.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 41.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk