Gennembrud for kvinder som topdirektør

18. februar 2013, 09:08

Mens det i 2010 og 2011 stod meget sløjt til med udpegningen af kvinder som adm. direktører i de 1000 største virksomheder, skete der et overraskende stærkt gennembrud sidste år. Hele 14 procent af de nye CEO’er var kvinder - mod syv procent i 2011 og kun fire procent i 2010, viser Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af CEO-skift i de 1000 største danske erhvervsvirksomheder. Meget tyder dermed på, at indsatsen i de enkelte virksomheder og hos myndighederne nu for alvor begynder at bære frugt. Headhuntere og erfarne bestyrelsesformænd ser udviklingen med flere kvinder på topposter i erhvervslivet som resultatet af en flerårig udvikling, fordi det kræver mindst ti års ledelseserfaring at arbejde sig op i toppen af dansk erhvervsliv.”Den øgede andel af kvindelige CEO’er er en meget positiv udvikling, fordi der er merværdi i at skabe mangfoldighed i erhvervslivets ledelser. Forhåbentlig har bestyrelserne valgt kvinderne, fordi de er de bedste, og så får man to gevinster med én udnævnelse;” siger bestyrelsesformand Sten Scheibye fra Novo Nordisk, som er tidligere formand for Komiteen for God Selskabsledelse. ”For at få en toplederstilling skal man ofte have ti års ledererfaring eller mere. Og skruer vi uret ti år tilbage var der ikke se mange kvinder på mellemlederpositioner, men det er der sidenhen kommet. Og så betyder det også noget, at der i samfundet og i virksomhederne er kommet mere fokus på det. Ligesom for rekruttering til de mest professionelle bestyrelser er der mere fokus på at finde den bedste person til jobbet, og det gælder nu også for valget af den nye administrerende direktør,” siger Sten Scheibye Han forudser, at kvindeandelen vil stige yderligere de kommende år.

Thorleif Krarup, opfatter det også som positivt for erhvervslivet, at flere kvinder nu kommer frem i første række, og han ser det også som resultatet af en flerårig tendens. ”Erhvervslivet er ind imellem blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at fremme kvinders karriere i virksomhederne. Men det mener jeg ikke er rigtig. Det har der været fokus på i en årrække, og det er det, vi ser resultatet af nu. I de virksomheder, jeg kender, er kvinderne utroligt godt repræsenteret på mellemlederniveau. Så det, at vi nu ser flere kvindelige CEO’er ser jeg som en helt naturlig udvikling, og den var også kommet uden det politiske pres for mangfoldighed, vi har set de seneste år,” siger Thorleif Krarup, der er positiv overrasket over udviklingen. Han forventer yderligere stigninger i kvindeandelen blandt nyudpegede CEO’er de kommende år.”

Også ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen ser det som en meget positiv udvikling. ”Jeg glæder mig meget over, at der er en stor stigning i andelen af kvinder, der kommer ind i toppen af dansk erhvervsliv. Der har været fokus på problemet i mange år - uden at der for alvor er sket noget. Nu ser det endelig ud til, at vi tager et ordentlig ryk i den rigtige retning imod mere mangfoldighed. Det er virkelig godt. Vi har nogle af verdens mest veluddannede kvinder i Danmark. Det skal vi altså gøre brug af i toppen af dansk erhvervsliv – til glæde for kvinderne og for virksomhederne,”siger han til Økonomisk Ugebrev.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 6.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk