Hvorfor afviste Espersen Upside-modellen?

10. december 2012, 01:35

Nok har tidligere erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) i DR-udsendelsen ”Sikke en fest” afvist, at modellen kunne benyttes, da den ville diskriminere store børsnoterede banker som Nordea og Danske Bank. Men ifølge et talepapir fra et samråd i Folketingets Erhvervsudvalg, der blev afholdt få uger efter Bankpakke II var vedtaget, sagde Lene Espersen, at det statslige kapitalindskud skulle være en investering: ”som vi sikrer os et godt afkast på. Her så vi på forskellige muligheder. Vi kunne have valgt en lavere fast forrentning med mulighed for del i upside ved eventuelle kursstigninger. Vi valgte at få en højere fast forrentning.” Ministeren erkender altså i talepapireret, at upside-modellen var i spil, der var frit valg på hylden, men det begrundes ikke, hvorfor den blev fravalgt.

Meget tyder samtidig på, at Lene Espersen ruttede gevaldigt med sandheden, da hun i DR’s udsendelse om finanskrisen ”Sikke en fest” - vist 26. november - fortalte, hvorfor regeringen i sidste øjeblik i midten af januar 2009 fravalgte upside-modellen. Den daværende minister forklarede i DR’s program, at det kort inden vedtagelsen i februar 2009 med ét stod klart for hende, at modellen ikke kunne bruges. Men i talepapiret var det ikke umuligt, blot vanskeligt: ”Det har også været afgørende, at alle kreditinstitutter fik lige vilkår for adgangen til den statslige kapital. I den forbindelse gøres opgaven vanskeligere af, at vi i Danmark har et stort antal pengeinstitutter med meget forskellige karakteristika.”

Den forhenværende ministers seneste udlægning i DR-udsendelsen afvises, da alle bankerne er aktieselskaber, hvor aktiekapitalen kan udvides og efterfølgende sælges. ”Naturligvis kunne man lave en upside-model til såvel noterede som unoterede banker, hvad ministeren også gjorde rede for i samrådet. Det er lidt nemmere med de store banker, der er børsnoterede, men køber staten aktier i en bank, der ikke er på børsen, så kan man regne kursen ud, og aktierne kan handles efterfølgende,” siger professor ved Syddansk Universitet, Christen Sørensen til Økonomisk Ugebrev.

I DR’s program sagde Lene Espersen ellers: ”Det har jeg i hvert fald ikke hørt noget om, jeg vil sige at vi havde nogle meget dygtige rådgivere på så det er i hvert fald nyt for mig, at man nemt vil kunne lave en model, der stillede alle ens.”

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 41.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk