Hvorfor afviste Espersen Upside-modellen?

10. december 2012, 01:35

Nok har tidligere erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) i DR-udsendelsen ”Sikke en fest” afvist, at modellen kunne benyttes, da den ville diskriminere store børsnoterede banker som Nordea og Danske Bank. Men ifølge et talepapir fra et samråd i Folketingets Erhvervsudvalg, der blev afholdt få uger efter Bankpakke II var vedtaget, sagde Lene Espersen, at det statslige kapitalindskud skulle være en investering: ”som vi sikrer os et godt afkast på. Her så vi på forskellige muligheder. Vi kunne have valgt en lavere fast forrentning med mulighed for del i upside ved eventuelle kursstigninger. Vi valgte at få en højere fast forrentning.” Ministeren erkender altså i talepapireret, at upside-modellen var i spil, der var frit valg på hylden, men det begrundes ikke, hvorfor den blev fravalgt.

Meget tyder samtidig på, at Lene Espersen ruttede gevaldigt med sandheden, da hun i DR’s udsendelse om finanskrisen ”Sikke en fest” - vist 26. november - fortalte, hvorfor regeringen i sidste øjeblik i midten af januar 2009 fravalgte upside-modellen. Den daværende minister forklarede i DR’s program, at det kort inden vedtagelsen i februar 2009 med ét stod klart for hende, at modellen ikke kunne bruges. Men i talepapiret var det ikke umuligt, blot vanskeligt: ”Det har også været afgørende, at alle kreditinstitutter fik lige vilkår for adgangen til den statslige kapital. I den forbindelse gøres opgaven vanskeligere af, at vi i Danmark har et stort antal pengeinstitutter med meget forskellige karakteristika.”

Den forhenværende ministers seneste udlægning i DR-udsendelsen afvises, da alle bankerne er aktieselskaber, hvor aktiekapitalen kan udvides og efterfølgende sælges. ”Naturligvis kunne man lave en upside-model til såvel noterede som unoterede banker, hvad ministeren også gjorde rede for i samrådet. Det er lidt nemmere med de store banker, der er børsnoterede, men køber staten aktier i en bank, der ikke er på børsen, så kan man regne kursen ud, og aktierne kan handles efterfølgende,” siger professor ved Syddansk Universitet, Christen Sørensen til Økonomisk Ugebrev.

I DR’s program sagde Lene Espersen ellers: ”Det har jeg i hvert fald ikke hørt noget om, jeg vil sige at vi havde nogle meget dygtige rådgivere på så det er i hvert fald nyt for mig, at man nemt vil kunne lave en model, der stillede alle ens.”

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 41.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk