Investforeninger skjuler indirekte omkostninger

16. december 2012, 14:53

Flere danske investeringsforeninger erkender nu åbent, at de har fiflet med nøgletallene i et af de seneste års mest succesfulde investeringsprodukter på det danske marked. Produkterne har ifølge Nationalbanken været særdeles populære hos private danskere og tiltrukket mere end 12 mia. kr. over de seneste år

Der er tale om blandede investeringsafdelinger, hvor der investeres i andre afdelinger med aktier og obligationer. Men netop disse afdelinger fremstår som de billigste på markedet, da flere foreninger kun oplyser den mindste del af omkostninger til administration. Den dyre del - nemlig omkostninger til investering - er holdt helt ude af de officielle nøgletal for årlige omkostninger i procent og kroner (ÅOP og ÅOK). I den officielle definition fastslås ellers, at foreninger skal indregne begge typer af omkostninger. De blandede afdelinger fremstår dermed fem til ti gange billigere end andre investeringsafdelinger.

Af IFR’s hjemmeside fremgår det, at man kan investere i en blandet afdeling i Lån og Spar til en ÅOP på blot 0,23 procent. SEB Invest kan holde omkostningerne nede på 0,69 procent. Til sammenligning ligger de store investeringsforeninger oppe nær halvanden procent årligt. Men de blandede afdelinger i investeringsforeningen Lån og Spar samt SEB Invest er i virkeligheden markant dyrere.

Hele sandheden?

Blandede investeringsafdelinger er blot en kurv bestående af andre investeringsforeninger. Men når kurven er billigere end sit indhold, kan det undre. På foreningernes hjemmeside fremgår det nemlig, at alt indholdet rent faktisk er langt dyrere end selve kurven.

Investeringsforeningen Lån og Spars blandede afdeling til pension ligger eksempelvis danske aktier og globale aktier hver især omkostninger på hhv. 1,67 og 2,87 i ÅOP. Men den blandede afdeling til pension koster blot 0,23 procent. Det samme gælder SEB Invest. Men hele formålet med at opgøre ÅOP og ÅOK er netop at give kunderne et bedre overblik over, hvilke omkostninger, de reelt betaler. I pensionsbranchens nøgletal er det da også et krav, at begge typer omkostninger regnes med i nøgletallene. Det gælder i øvrigt også alle andre typer af investeringsafdelinger, men ikke fonde af andre fonde. Og det vil IFR nu lave om på, så det er et krav til foreningerne.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 42.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk