Jobløfter fra lockheed presser Danmark

3. december 2012, 15:53

Danmark står over for at skulle træffe en beslutning om den største offentlige investering i årtier – udskiftningen af luftvåbnets F-16 kampfly. Og verdens største våbenproducent, der prøver at sælge sit kampfly til Danmark, har lagt lokkemaden til rette for de danske beslutningstagere.

Lokkemaden er tidens mest værdifulde politiske valuta: Arbejdspladser. De lande, der køber, får simpelthen tildelt en andel i produktionen. Et ja til at købe den såkaldte Joint Strike Fighter (F-35) vil koste i nærheden af 20 mia. kr., men vil også betyde tusinder af arbejdspladser i Danmark.

Formanden for Folketingets forsvarsudvalg Karsten Nonbo (V) har allerede været i kontakt med flere virksomheder, der udtrykker håb om klækkelige kontrakter, hvis Danmark køber kampflyet.

“Nogle virksomheder udtrykker håb om, at værdien af kontrakterne kan være større end udgifterne til at købe flyene. Det er da klart noget, der spiller ind i overvejelserne, hvis flyet ellers er lige så godt som andre fly,” lyder det fra Karsten Nonbo.

Sælgeren af kampflyet, Lockheed Martin, lægger ikke skjul på, at der er indbygget en noget for noget- logik i tilbuddet om at deltage i Joint Strike Fighter. Selskabet kalder det en “industrial Package”. Under en præsentation i New York, som Ugebrevet var inviteret med til, blev tildelingen af arbejdspladser ikke pakket ind.

“Vi taler om reelle jobs og rigtigt store fordele for industrien. Men værdien af den industrielle pakke går til de lande, der køber flyene,” sagde Steve O’Bryan, Lockheed Martins chef for F-35 business development.

Erfaringerne fra en række lande indikerer, at taktikken virker. Den norske våbenproducent Kongsberg udviklede et missil, Joint Strike Missile, til en værdi af 3 mia. dollar. Følgelig har den norske stat netop godkendt købet af 48 joint strike fighters. Ligeledes har Sydkorea netop erklæret, at man vil købe F-35 flyene. Det betyder, at Lockheed Martin nu kæmper for at finde områder af flyet, som kan produceres i Sydkorea.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 40.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk