Kritiserede skattelister en fordel for virksomheder

4. februar 2013, 11:14

Det viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning af debatten om selskabsskatten, efter at skattelisterne blev offentligt tilgængelige i december. Flere virksomheder har benyttet lejligheden til at forklare mere om, hvad de reelt bidrager med til samfundet, og andre virksomheder er blevet langt mere åbne på skatteområdet.

Samtidig er der tilfælde, hvor skattelisterne mod al forventning ikke har skabt myter, men tværtimod aflivet dem. Kritikken har ellers været ganske brutal fra erhvervslivets organisationer op til offentliggørelsen af listerne, hvor eksperter har frygtet, at listerne ville være misvisende, give næring til myter og skabe mere forvirring end afklaring. Dansk Industri har advaret mod, at listerne vil bremse investeringer i Danmark. Tænketanken Cepos har kaldt det symbollovgivning, og Venstre har kritiseret listerne for ikke at give et samlet billede af virksomhedernes bidrag til samfundet.

Men det modsatte synes at være tilfældet, viser Ugebrevets analyse. Et eksempel er oliebranchen, som ud fra årsrapporter har været under stadig beskydning for overhovedet ikke at bidrage til det danske samfund med selskabsskat. Men skattelisterne afslører et helt andet billede: Nemlig at olieselskaberne er Danmarks bedste skatteydere.

Netop det billede fremgår af skattelisterne, fordi den typiske kilde til selskabsskatten – årsrapporterne – ikke giver det fulde billede af skattebetalingen fra selskaberne. Hverken af den samlede selskabsskat i vidt forgrenede koncerner eller hvor meget af skatten, der falder henholdsvis i Danmark og udlandet. Men det gør skattelisterne, og det har fået virksomhederne til enten at tage skraldet eller få forklaret til offentligheden, hvad de bidrager med til samfundet, og hvordan skattebetalingen er skruet sammen.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 5.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk