Pensionsselskaber tjener på at øge aktierisiko

26. november 2012, 11:30

Medarbejdere i danske virksomheder får øget deres risiko på pensionen voldsomt i disse år, når de skifter fra garanti til markedsrente. Men hvad de ikke ved er, at deres pensionsselskaber tjener flere penge på pensionsforvaltningen, jo mere risiko, de giver kunderne på selskabernes markedsrenteprodukter. En ny analyse fra pensionsmægler, Jørgen Svendsen viser, hvor lukrativt det rent faktisk er for pensionsselskaberne at give kunderne mere og mere risiko.

”Risikoen for kunderne er betydelig, særligt fordi de fleste kunder i disse tider kommer fra det forsigtige traditionelle pensionsmiljø. De skal passe på med at tage for meget risiko, når de skifter. Men vi ved, at selskaberne tjener mange flere penge på at sælge risikofyldte aktier frem for mindre risikable obligationer til kunderne. Derfor er det problem, når selskaberne så skruer meget op for aktieandelen,” siger Jørgen Svendsen. 

Analysen, der er udarbejdet for Økonomisk Ugebrev, konkluderer, at der er tale om meget store penge i pensionsbranchen. Hvert år tjener store pensionsselskaber som Danica og PFA trecifrede millionbeløb på at investere kundernes penge i markedsrente.

Forbrugerrådet kender også til tendensen til, at nogle pensionsselskaber putter op til tre gange så mange aktier i de samme pensionsprodukter, og i Forbrugerrådet bekymrer man sig for, om det er til gavn for kunderne – eller kun til gavn for pensionsselskabet selv.

”Problemet er, at selskaberne ser helt forskelligt på risiko. Et sted kan lav risiko være 25 procent i aktier og 75 procent i obligationer. Et andet sted er det måske 75 procent i aktier og 25 procent i obligationer. Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt selskaberne er uvildige i deres anbefaler af risiko. Det ville styrke uvildigheden af det råd, man får, og fjerne tvivlen, hvis profitindtægten er ens på tværs af produkterne,” siger Jørgen Svendsen.

Pensionsselskaberne afviser hele præmissen for regnestykket. De siger, at de ikke nødvendigvis tjener flere penge på de dyrere aktieprodukter. Men at det koster selskaberne mere at håndtere aktieprodukter, og det er årsagen til, at kunderne må betale mere for at have aktier.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 39.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk