SMV-kreditklemme afhjælpes fra udlandet

5. november 2012, 01:07

Kreditklemmen over for danske SMV’er er i år blevet lempet med hjælp fra EU, mens de rent danske mere offensive myndighedsinitiativer stadig lader vente på sig. Hidtil i 2012 er der nemlig sket en mangedobling af pengestrømmen fra EU’s bank, Den Europæiske Investeringsbank (EIB), til danske små og mellemstore virksomheder (SMV’er). I alt har danske pengeinstitutter i år underskrevet låneaftaler på 195 mio. euro – eller cirka 1,45 mia. kr. – der skal formidles videre til danske små og mellemstore virksomheder.

Tre banker tilbyder lån gennem EU

I slutningen af september kom der et særligt gennembrud i formidlingen af EIB-lån i Danmark. Som det hidtil største danske pengeinstitut har Jyske Bank også koblet sig på ordningen – og i øvrigt med den hidtil største kreditlinje, på 100 mio. euro. I starten af oktober har Ringkjøbing Landbobank desuden åbnet endnu en betydelig kreditlinje på 50 mio. euro. Dermed er der tre udbydere af finansiering under denne ordning i Danmark, idet også Spar Nord sidste år indgik en aftale med EIB.

Mulighed for mere fordelagtige aftaler

Det betyder, at det nu er EU, der leverer den mest omfattende støtte til danske SMV’er, mens der gennem forskellige danske regeringers initiativer stadig kun løber beskedne beløb ud til små og mellemstore. Mens Ringkjøbing Landbobank og Spar Nord videreformidler EIB-finansieringen som traditionelle erhvervslån, vil Jyske Bank-koncernen bruge EIB-pengene til at indgå mere fordelagtige leasingaftaler med sine erhvervskunder.

Efter hvad Økonomisk Ugebrev erfarer kan dette betyde, at en kunde med let omsættelige aktiver, som f.eks. en vognmandsvirksomhed, kan spare omkring 10 procent af sine leasingudgifter.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 36.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk