Svage krav til revisionskyndig dykkede bank

12. november 2012, 04:41

I dag, fem år efter finanskrisen brød ud, har myndigheder og politikere stadig ikke sikret, at bankernes bestyrelser er blevet fagligt opgraderet, og i de fleste tilfælde består af bankbestyrelserne af de samme folk, som for fem år siden. Manglende opstramning omkring bankbestyrelsernes kompetencer skal ses i sammenhæng med krakket i Tønder Bank, som i høj grad skyldes en inkompetent bestyrelse. Med andre ord har de aktuelle regler og lovgivning ikke været tilstrækkelige til at sikre basale revisions- og regnskabsmæssige kompetencer i bestyrelsen, som kunne have sikret en retvisende kreditvurdering af de svage udlån, konkluderer Økonomisk Ugebrev i denne gennemgang.

Ifølge lovgivningen skal alle banker faktisk have et revisionsudvalg, hvor (direkte citat fra loven) ”mindst ét medlem af revisionsudvalget skal være uafhængig af virksomheden og have kvalifikationer inden for regnskabsvæsen eller revision.” I Tønder Banks tilfælde var det bestyrelsesformanden, Carsten Dinesen Andersen, som tilsyneladende hverken var uafhængig af banken eller besiddelse af den fornødne revisions- og regnskabsmæssige indsigt.

Omkring uafhængighed af banken er det gængs praksis, at bestyrelsesmedlemmer ikke opfattes som uafhængige efter tolv år i samme bestyrelse. Carsten Dinesen Andersen har siddet i Tønder Banks bestyrelse i 29 år.

Omkring revisions- og regnskabsmæssig indsigt henviser Tønder Bank til, at Carsten Dinesen Andersen er registreret revisor ”med deponeret bestalling.” Ifølge Erhvervsstyrelsen register har han ikke arbejdet som registreret revisor siden februar 1987, altså i 25 år.

Lovreglerne, der fastlægger kravene til fagkompetencer i bankernes revisionsudvalg, er meget løse, og de handler grundlæggende om, at man skal have erfaring fra arbejde med regnskaber. I tilfældet Tønder Bank har det som bekendt været langt fra tilstrækkeligt med kompetencerne hos det regnskabskyndige medlem.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 37.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk