Udsigt til markant bedring i landbruget

8. januar 2013, 12:06

To nyere opgørelse over udviklingen i landbrugets økonomi spår overraskende stærk fremgang i landbrugets økonomi i 2012 og endnu stærkere fremgang i 2013 og næste år. Dermed kan landbruget efter alt at dømme lægge nogle mørke år bag sig: Underskuddet i dansk landbrug løb i perioden 2008 til 2010 op i 17 mia. kr. med 2011 som det første år med plus på 4,2 mia. kr., ifølge en opgørelse fra Fødevareøkonomisk Instituts december rapport. Estimaterne for 2012 lyder på 7,3 mia. kr. på bundlinjen og 9,4 mia. kr. næste år.

Også Videnscenter for Landbrug, og Landbrug & Fødevarer er for nylig kommet med en ny prognose for landbrugets økonomi, hvor indtjeningen opjusteres ganske markant i forhold til den seneste prognose fra oktober.

Det påpeges, at de store ændringer i priserne på især korn, mink, svinekød og mælk har betydet, at der er markante forskelle i driftsresultatet inden for de enkelte driftsgrene. Svine-, pelsdyr- og planteproducenter har udsigt til fremgang, mens kvægbedrifter bliver påvirket negativt af både høje foderpriser og lave mælkepriser i år. Prisstigningerne på foder rammer landbrugsvirksomheder med dyrehold med forskellig styrke, da nogle landmænd dyrker deres foder selv og andre køber det udefra.

Det gør også en forskel, om man handler til markedsprisen eller låser prisen fast i en længere periode, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug. Fremgangen i den seneste prognose er især baseret på bedre vilkår indenfor griseproduktion og minkproduktion. Det påpeges, at mælkebønderne fortsat har utilfredsstillende indtjening.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 1.


På grund af Pinsen udkommer Økonomisk Ugebrev Finans ikke på søndag den 24. maj

Næste nummer kommer søndag den 31. maj.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@ugebrev.dk