På halvanden måned er GBP svækket med seks-syv procent i forhold til EUR og DKK. Forklaringen er først og fremmest, at de finansielle markeder nu har udskudt deres forventninger til, hvornår Bank of England begynder at hæve renten. ”Vi forventer fortsat, at den engelske centralbank hæver renten her i foråret i april/maj, mens den generelle forventning er, at det er udskudt til sidste på året,” siger analytiker Leander Dreyer fra Jyske Bank.

Baggrunden for, at centralbanken foreløbig har udskudt renteforhøjelser er, at lønstigninger efter deres vurdering er for moderate. Jyske Bank peger i deres nye valutaprognose på, at beskæftigelsen nu er forbedret så meget, at ledigheden faktisk er lavere end niveauet for naturlig arbejdsløshed. Dermed er et af argumenterne for, at der vil komme et lønpres på et tidspunkt på plads. På tre måneders sigt forventer Jyske Bank af GBP vil blive styrket til 10,81 GBP/ DKK, og det skal ses i forhold til det aktuelle niveau på 9,99 GBP/DKK. Det aktuelle niveau svarer til de lavdepunkter GBP ramte kortvarigt i oktober 2015 og maj 2015, og falder GBP bare marginalt yderligere vil det være det laveste niveau i næsten et år. Men holder Jyske Banks prognose er der lagt op til en stigning på otte procent på tre måneder og ti procent på seks måneder. I prognosen peger Jyske Bank desuden på, at hvis der kommer en kraftigere lønstigning og yderligere forbedret beskæftigelse, så er der lagt op til en signifikant GBP-styrkelse.

Omvendt kan usikkerhed op til den kommende EU-afstemning meget vel betyde en ekstraordinær høj volatilitet. Valutaprognosen bygger på en forventning om, at Storbritannien fortsat forbliver medlem af EU, selvom der i øjeblikket er ret tæt løb mellem ja og nej-siden i meningsmålinger.

EUR/USD fortsat fanget i interval
EUR/USD standsede igen faldet lige over 1,05 EUR/USD og dermed er der etableret en støttelinje ved dette niveau. Den naturlige fortsættelse vil være en stigning op mod toppene fra efteråret 2015 ved 1,144 EUR/USD.

Læs hele udgivelsen her