Spekulationerne om, hvad der kan være i vente fra ECB, tager i øjeblikket til. Forklaringen er først og fremmest det voldsomme prisfald på råolie, der er hovedårsagen til, at der nu igen er frygt for, at den europæiske inflation kommer under nul, og at vi derfor vil se en genopblussen af deflationsfrygten. Chefstrateg Jan von Gerich fra Nordea forventer dog ikke, at centralbankchef Draghi fra ECB allerede på januar-mødet vil komme med nye initiativer. Derimod er døren åben, når det gælder martsmødet. Også cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord forventer, at ECB foreløbig vil være afventende. ”Kun hvis vi ser EUR blive styrket til niveauet 1,15 EUR/USD, tror jeg, at ECB kan finde på at sænke renten yderligere. Men når vi kommer hen til juni-mødet, tror jeg, at vi vil se ECB steppe op i form af initiativer på opkøbssiden, mens jeg ikke forventer, at der kommer ændringer på rentesiden,” siger Jens Nyholm.

Jan von Gerich peger på, at der kan være risiko for, at ECB tøver for længe, og at det bliver årsag til, at obligationsrenterne trækker lidt op, og at EUR bliver styrket. Et af de kommende vigtige tal fra ECB vil blive, når der kommer forecast for 2018. Så vil vi kunne se, om inflationsforventningerne til den tid stadig er under 2 procent.

Fra den anden side af Atlanten har olieprisfaldet nu ført til, at forventningerne til renteforhøjelser bliver justeret nedad. Senest har et af Fed-medlemmerne – Bullard – været fremme med meldinger om, at de kraftige prisfald på råolie betyder, at det bliver svært at nå inflationsmålene. Det er dermed et første signal om, at der nok skal ske en nedjustering af forventningerne til Fed’s renteforhøjelser. ”Ser man på deres dot-skema, indikerer det, at der i år kommer fire renteforhøjelser. Men over for dette står markedets forventninger, der nu er ændret så meget, at der kun er indpriset knap to renteforhøjelser i år,” siger Jens Nyholm. Samtidig fremhæver han, at femårsforventningen til den amerikanske inflation nu er dykket til under 2 procent. Netop udviklingen i olieprisen vil også i den kommende tid være afgørende for, hvad der i sidste ende kan forventes fra centralbankerne. Alene de seneste tre måneder er rå-olieprisen nu faldet med 40 procent.

Læs hele udgivelsen her