Jyske Bank peger i en ny analyse på, at der på lidt længere sigt er ganske gode argumenter for at forvente en styrkelse af SEK. Men ikke ret meget på den korte bane, for det vil i givet fald være med til at underminere Riksbankens mål om at få inflationen opad. Derfor vurderer Jyske Bank, at Riksbanken vil reagere på en styrket SEK her i første halvår ved enten at intervenere i markedet eller ved at øge de kvantitative lempelser, eller måske begge dele. Det betyder, at Jyske Bank her i første halvår forventer, at SEK vil holde sig til maksimalt at stige omkring 2-3 procent. Nogenlunde samme forventning har Handelsbanken.

Men når vi kommer lidt længere hen på året, kan det blive mere spændende. Det er fordi der kan komme en ændring i, hvordan pengepolitikken i Sverige styres. Baggrunden er en redegørelse, der er udarbejdet af bl.a. den tidligere engelske centralbankchef. Denne redegørelse følger et mønster, hvor der hvert fjerde år er kommet en redegørelse om de pengepolitiske mål. Det nye er bl.a. et forslag om at pille låneomkostninger ud af inflationsmålet.

I øjeblikket har det den effekt, at det medfører en lavere inflation som følge af Riksbankens rentesænkninger.

Redegørelsen indeholder også en række andre anbefalinger, og Jyske Bank vurderer, at hvis man vælger at følge redegørelsens anbefalinger, så vil det have en positiv virkning for SEK-kursen. Det kan i givet fald medvirke til en styrkelse i andet halvår. Også Handelsbanken ser en styrkelse af SEK i andet halvår, og det endda ret markant, så man forventer en samlet kursstigning i år for SEK på omkring 8 procent.

EUR/USD uden klar retning
Mens aktiemarkederne styrtdykker over hele kloden, er der fred og ro på valutamarkedet. EUR/USD ligger stort set stabilt midt i intervallet 1,050-1,144 EUR/USD, og med en placering over 50 dages glidende gennemsnit i 1,081 EUR/USD og under 200 dages glidende gennemsnit i 1,104 EUR/USD er der heller ikke fra den front nogen signaler om retningen i den nærmeste fremtid.

Læs hele udgivelsen her