De lange renter er på det seneste faldet ganske markant, og bag dette ligger bl.a., at markedet nu helt har aflyst, at Fed hæver den korte rente mere i år. Disse markedsreaktioner står så over for både økonomer og Fed’s egne vurderinger, og forskellen mellem det, økonomerne forventer, og det handlerne i markedet vurderer, er altså blevet større.

Chefanalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea fastholder sin forventning om, at de lange renter skal stige ganske svagt henover året. For de tiårige renters vedkommende var situationen for godt en uge siden, at renten lå på 0,68 procent, og at den henover året ifølge Jan Størup skulle stige til 0,80 procent. Men i stedet er den foreløbig faldet til 0,58 procent. ”Jeg tror, at det rentefald, vi har set, er overdrevet, og på et tidspunkt må enten markedet erkende, at det altså var for meget, når Fed hæver renten, eller også er det både Fed’s forventninger og mange økonomers forventninger, der senere må revideres. Men foreløbig vil jeg fastholde, at rentefaldet er overgjort,” siger Jan Størup Nielsen. Derimod er han mere påpasselig med at forvente en indsnævring af rentespændet mellem Danmark og Tyskland. Det er gennem det seneste år steget ganske markant fra at have været negativt med 20 basispoint til nu at være positivt med 30-35 basispoint. Det er dermed det største spænd i fem år.

”En af årsagerne er, at likviditeten i Danmark er dårlig, og det, vi mærker nu, er bl.a. en konsekvens af, at Nationalbanken holdt den meget lange pause med at udstede. Det har ført til en skade, som det kan tage et godt stykke tid at komme over,” siger han. Derfor tror han heller ikke, at Nationalbanken igen vil kunne finde på at holde udstedelsespause.

Teknisk analyse på statsrenter: Renten faldt i denne uge ned gennem bunden i det svagt faldende interval, som den ellers har holdt sig indenfor de seneste otte måneder. På kort sigt vil en stigning op mod bunden af dette interval (0,665 procent) ikke være overraskende, men faldets stabile karakter oppe fra 0,919 procent indikerer, at renten skal endnu længere ned.

Læs hele udgivelsen her