Del artiklen:

Riksbanken leverede på den forløbne uges rentemøde en overraskelse, der umiddelbart svækker tendensen til en styrkelse af den svenske krone.

De besluttede dels at udvide det aktuelle opkøbsprogram af obligationer med 15 mia. SEK, så programmet nu totalt er på 290 mia. SEK. Desuden har Riksbanken udskudt den første forventede renteforhøjelse med et kvartal, så det nu hedder tredje kvartal 2018.

Her har der i markedet ellers været forventning om, at der i stedet kunne blive tale om en fremrykning af den første renteforhøjelse. Det var dog en splittet melding, fordi der ikke var intern enighed i Riskbanken. Beslutningen blev truffet med tre stemmer mod tre, men hvor centralbankschefen så har den afgørende stemme. Et af de elementer, der har været medvirkede til beslutningen er, at selv om der er en pæn økonomiske vækst, så synes den ikke at have smittet af på overenskomsterne, og det giver risiko for, at inflationen måske kan udvikle sig svagere end målsætningen. Danske Bank vurderer oven på rentemødet, at det vil betyde at SEK kan blive svækket lidt på kort sigt, men at den langsigtede vurdering stadig er, at SEK står over for en styrkelse.

Udsigt til fald i EUR/USD
EUR/USD har hele året fulgt et mønster, hvor værdien har svinget indenfor rammerne af en stigende kanal, som p.t. har loft i 1,094 EUR/USD og bund i 1,059 EUR/USD. I denne uge ramte EUR/USD for tredje gang i år loftet i denne kanal, og dermed er der lagt op til et fald.

Ejlif Thomasen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabeller kan ses her

læs hele udgivelsen her

Del artiklen: