Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Store advokatfirmaer buldrer frem, de små presses

Morten W. Langer

søndag 22. oktober 2017 kl. 15:03

Mens de store advokatfirmaer det seneste år er buldret frem, er billedet langt mere afdæmpet for de mindre og mellemstore advokatfirmaer. Over en bred kam er de mindre advokater gået tilbage i aktivitet. Til gengæld høster de store guld, ikke mindst på flere M&A-transaktioner.

Mens de store advokatfirmaer tydeligvis har haft enorm medvind på motorvejen de seneste år, går det lagt mere trægt i de mindre advokatfirmaer. Økonomisk Ugebrevs årlige brancheanalyse af de 50 største advokatfirmaer viser, at de ti største advokatfirmaer har øget antallet af jurister med over 250 siden oktober sidste år.

Der er to afgørende forklaringer: For det første har M&A-aktiviteten været markant stigende. Og netop transaktioner er uden sammenligning det mest lukrative områ-de for advokatfirmaerne, blandt andet fordi de også giver afledte forretninger til advokatfirmaets andre afdelinger, eksempelvis inden for konkurrenceret og ansættelsesret. For det andet sker der uden tvivl en oprustning af specialiserede kompetencer i de afdelinger, hvor der ses vækstmuligheder de kommende år, og hvor der også ses skærpet konkurrence, eksempelvis løsning af statslige og kommunale opgaver.

Til gengæld presses de mindre og mellemstore advokatfirmaer dels af, at de kun i begrænset omfang har M&A-transaktioner, og dels af at der fortsat sker en øget insourcing af juridiske kompetencer i de store og mellemstore erhvervsvirksomheder. Med andre ord står de altså med modvind fra både højre og venstre, og det giver et vist pres på indtjeningen, målt på bruttoresultat, som det fremgår af Økonomisk Ugebrevs Top 50-oversigt over regnskabsresultater i de største advokatfirmaer.

Den betydelige vækst i både aktivitet og antal jurister i de store advokatfirmaer er med til at øge koncentrationen i den danske advokatverden. Også flere fusioner mellem de mindre og mellemstore advokatfirmaer er med til at skabe større enheder. Brancheiagttagere vurderer, at især gruppen af mellemstore advokatfirmaer de kommende år skal vælge mellem tre retninger: Enten at lade sig opsluge af en af de store, eller også selv at vokse ved at samle nogle af de mindre advokatfirmaer op med specialkompetencer. Eller, med en stor udenlandsk kapitalpartner i baghånden, at købe sig til organisk vækst ved at tiltrække rainmakers fra de andre firmaer.

Som eksempler på en af de tre udviklingsretninger kan nævnes Letts fusion med internationale DLA Piper og Lundgrens (tidligere Rønne & Lundgren) overtagelse af ti advokater fra Danders & More. Jagten på storhed er især vigtig for erhvervsadvokaterne, fordi de i fremtiden skal leve mere og mere af specialisering i fagkompetencer. Erhvervslivet fortsætter med at insource advokatkompetencer, og det betyder, at advokatfirmaerne får mere kvalificeret med- og modspil fra virksomhederne, ikke mindst når det gælder prisforhandling. De mere traditionelle advokatopgaver går man ikke til advokatfirmaet for at få løst.

Blandt de allerstørste advokatfirmaer offentliggør kun Gorrissen Federspiel årsregnskab, og 2016 var første gang efter overgang til partnerskab (P/S). Selskabet oplyser ikke sammenlignelige 2015-tal, men angiver, at omsætningensteg 2 procent. I regnskabet hedder det, at ”I Gorrissen Federspiel kan vi se tilbage på et travlt 2016, hvor vi oplevede en øget efterspørgsel på kerneområ-der som børsret, corporate M&A, retssager, IT & datasikkerhed, shipping samt konkurrenceret – alle specialer, hvor vi med vores erfaring og brancheindsigt kan tilbyde dybde i rådgivningen. Gorrissen Federspiel kan for 2016 offentliggøre sit regnskab for første gang, idet 2016 var året, hvor vi ændrede selskabsform fra interessentskab til partnerselskab.”

Blandt de store firmaer er det gennemsnitlige bruttoresultat pr. ansat jurist ca. 2,2 mio. kr., og det betyder, at de tre største advokatfirmaer, Poul SmithBech-Bruun og Kromann-Reumert sidste år hver især præsterede et bruttoresultat i omegnen af 600 mio. kr.

Også Bech-Bruun og Plesner er i løbet af 2017 omdannet til P/S, så selskabet vil næste forår fremlægge åbne regnskaber for 2016. Herefter vil kun Kromann-Reumert og Advokatfirmaet Poul Smith være interessentskaber med lukkende regnskaber. Drivkraften bag omlægningen til P/S er især, at den enkelte partners erstatningsansvar begrænses til kun at gælde en selv – mens det er solidarisk for alle partnere i firmaet under I/S-modellen.


 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank