Nykredits enestående PR-kup: Politikere i den blå blok lagde fredag op til, at kapitalkravene til finanssektoren skal lempes, fremgik det af medierne . Man må her måbe over samspillet mellem medier og politikere. Et PR-møde hos Nykredit og hopla: stribevis af politikere er med ét klar til at ændre på regler, der omstændeligt og gradvist er indført siden finanskrisen toppede. Denne holdningsændring sker tilsyneladende uden diskussion med uafhængige eksperter eller med de ansvarlige myndigheder i Finanstilsyn og ministerier. Måske er det rigtigt at ændre på reglerne, men at det på denne kupagtige måde lykkes for det hårdt pressede Nykredit at dreje diskussionen om stigende bidragssatser væk fra Nykredits angivelige grådighed over til det angiveligt for stramme regelsæt for finanssektoren er da imponerende. Og endnu mere forbløffende er det, at adskillige politikere ikke blot har ændret opfattelse, men tilsyneladende omgående er klar til at ændre på bankpakker og kapitalregler for at hjælpe Nykredit.

Finanskrisen bliver glemt: Forhenværende departementschef Peter Loft har i Børsen leveret et af ugens interessante debatindlæg . Han kritiserer i Børsen netop impulsiv stop-go politik og i særdeleshed regeringens bebudede forslag til en ny revisorlov og konstaterer, at ”den finansielle krise og revisionens betydning i denne relation er åbenbart for længst glemt”.

Så – nu skal Konkurrencerådet endelig kulegrave realkreditten: Som finans.dk og DR skriver fredag: ”Konkurrencemyndighederne sætter nu realkreditmarkedet under lup. Erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), har opfordret Konkurrencerådet til at undersøge konkurrencen på realkreditmarkedet. »Vi deler erhvervs- og vækstministerens opfattelse af, at det er tid til at kigge nærmere på konkurrencen på realkreditmarkedet. Det er et vigtigt marked at sætte fokus på, da realkreditten har stor betydning for alle boligejeres privatøkonomi og for samfundet som helhed. Vi vil derfor sætte arbejdet i gang med det samme,« siger formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, i en pressemeddelelse.” På Økonomisk Ugebrev synes vi, at der er rigtig interessant, at der igen skal en mediestorm til for at aktivere en minister, selvom det har været åbenlyst i årevis, at konkurrencen var sat ud af kraft i realkreditten. Troels Lund Poulsen har siden dag et holdt hånden over realkreditten og været fuldstændig ligeglad med almindelige låntagere. Men nu er presset tilsyneladende blevet for stort. Endnu mere interessant er det dog, at det nye ”uafhængige” Konkurrenceråd nu også pludselig synes, at der er brug for en konkurrenceundersøgelse af realkreditten. Vi skal vist ikke forvente særligt mange selvstændige initiativer fra Konkurrencerådet, som ellers i den nye forklædning skulle være uafhængigt. Der er ikke noget at sige til, at Danmark er et af de europæiske lande med størst konkurrenceproblemer, hvilket også betyder, at danskerne gennemsnit betaler lagt højere priser end i de lande, vi normalt sammenligner os med.

Også ISS fik solgt budskabet: Også den store servicevirksomhed ISS fik masser af positiv omtale onsdag morgen for eksempel her, selv om årsregnskabet senere på dagen førte til kursfald. For ISS er jo med raketfart blevet en enestående succeshistorie , kan man forstå. Det er fint at være konstruktivt positiv over for virksomheder, men mediedækningen, som kan have lokket nogle aktieinvestorer til en uheldig investering, beviser igen, at det kan være klogt at vente lidt med at juble.

Trump og Danmark: Danmark fik igen plads i de amerikanske medier. Blandt andet her , hvor det hævdes, at Donald Trump vil få USA til at minde mere om Danmark og her om ”liberal-harsh Denmark.”

Læs hele udgivelsen her