Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Sten Thorup Kristensen

tirsdag 08. maj 2018 kl. 9:17

Tiderne kommer og går og kommer.

Der skal nok blive salg i Kirsten Jacobsens nye bog om Mærsk Mc-Kinney Møller. Ifølge journalist Allan Larsens bagsideklumme i Børsen tirsdag vil bogen indeholde noget så sjældent som ramsaltet kritik af den afdøde skibsreder, endda fra to af hans håndgangne mænd, Michael Pram Rasmussen og Jess Søderberg, som tilsyneladende begge mener, at Hr. Møller blev for enerådende, lunefuld og glemsom i sine sidste år. Sidstnævnte kritiserer også, at Lindø værftet af følelsesmæssige årsager blev holdt i live efter, at det økonomiske rationale bag det var borte, og at containerfabrikken blev placeret i Tinglev. Tja. Her er det måske Hr. Møller, der lige akkurat ikke nåede at opleve, at hans gammeldags synspunkter er blevet moderne igen, på bekostning af det fokus på shareholder value, der er en selvfølge for erhvervsledere af Jess Søderbergs generation. Offentligheden forventer igen, at en virksomhed har andet formål end at tjene penge, og jobskabelsen på Nordfyn og i Sønderjylland er ikke det dårligste hensyn, man kan komme på.

Endelig en erhvervsleder, der taler om samfundet. 

Vi, og Børsens tirsdagsudgave, bliver i det sønderjyske: Per Bank, adm. direktør i Dansk Supermarked Group, argumenterer i kronikken for, at der i et bælte på få kilometer langs den tyske grænser skal være afgifter som i Tyskland. På den måde vil man flytte arbejdspladser og omsætning fra grænsehandlen over på den danske side. Keine hexerei, nur behendigkeit. Hvor er det velgørende at høre en topleder fra erhvervslivet deltage i samfundsdebatten med andet end de obligatoriske pip om at øge arbejdsstyrken og sænke topskatten. Også selv om Per Banks økonomiske interesse i det konkrete forslag er åbenlys, og selv om skatteministeren i samme avis skyder forslaget ned , med den rimelige indvending, at særlige økonomiske zoner giver et helt nyt sæt af praktiske og principielle problemer. Og tillige selv om sønderjyden bag disse linjer heller ikke rigtigt tror på ideen: Priser og besparelser er i virkelighedens verden kun en mindre komponent i grænsehandlen. Det er kultur, hvor det hver gang er lidt spændende at komme til et andet land, selv om man kun kommer nogle få

hundrede meter ind i det. Dén effekt kan man ikke flytte nord for grænsen.

Velkommen, hr. minister.

Danskerne under 35 år skal ikke have lov til at optage realkreditlån. Det har den nyudnævnte forskningsminister Tommy Ahlers foreslået, iføl – ge DR.dk . Formålet skulle være at undgå, at yngre mennesker sætter sig i gæld, og dermed ikke har kapital til at blive iværksættere. Det er en påmindelse om, at selv om det er meget positivt, at erhvervsledere deltager i samfundsdebatten, så gælder der andre regler, når de skifter over og bliver politikere. Så er det slut med de alt for flyvske ideer, prøveballoner og underforståede pointer. Lad os håbe, at den nye minister klarer skærene. Den unge del af befolkningen behøver næppe hamstre realkreditlån.

Penge og pengemængder.

Weekendavisen er avisen for behagelig fordybelse, og det er meget sjældent, den indeholder artikler, som er rent vrøvl. Men det skete forrige fredag i en anmeldelse af en udgivelse fra foreningen Gode Penge, der kritiserer bankernes rolle i pengeskabelsen – desværre ud fra den falske præmis, at der har eksisteret nogle gode, gamle dage, hvor staterne bestemte suverænt over pengemængden: Der var måske nok mere styr på møntomløbet, men omsættelige kreditter, tilsvarende nutidens bankudlån, har fandtes siden middelalderen. Anmelderen køber imidlertid Gode Penges præmis, og så går det galt. Hør bare her et enkelt afsnit fra anmeldelsen, og find fem fejl: ”Små og mellemstore virksomheder har svært ved at opnå kredit hos bankerne til at løbe opsvinget i gang, uligheden er eksplosivt stigende, og de største indkomster kommer ikke længere fra produktiv virksomhed, men fra renter og kursgevinster fra finansielle formuer.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank