Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ledelsesskifte sender Unibrew tilbage på sporet

Steen Albrechtsen

mandag 02. oktober 2017 kl. 17:41

Efter et øjebliks tøven havde investorerne kun et skuldertræk til overs for det pludselige ledelsesskifte i Royal Unibrew. Med et lille intermezzo er man tilbage ved business-as-usual.

Et CEO-skifte i utide efter kort tids ansættelse, og en meddelelse om bestyrelsesformandens snarlige afgang, ville normalt udløse koldsved hos investorerne. Royal Unibrew er undtagelsen, og en stor del af forklaringen findes sandsynligvis i den flotte driftsudvikling de senere år.

Det var et par store sko, der skulle udfyldes efter Unibrews meget succesfulde direktør Henrik Brandt. Efter en lang ansættelsesproces faldt valget på Jesper B. Jørgensen, som med en mangeårig baggrund fra bryggeribranchen i Carlsberg, officielt tog over den 1 april. Mindre end et halvt år efter var det dog allerede slut, da bestyrelsen den 18. september fyrede Jesper B. Jørgensen.

Ved samme lejlighed meddelte bestyrelsesformand Kåre Schultz, at han stopper ved årsskiftet, som følge af sit nye topjob i israelske Teva. Han afløses af den mangeårige næstformand Walther Thygesen, hvilket må betragtes som udramatisk. Begrundelsen for direktørfyringen var i modsætning til normalen sjældent set tydelig og ærlig: Et rent og skært mismatch mellem ledelsesstilen og organisationskulturen var forklaringen. Den var således ikke begrundet i driftsmæssige problemer, hvilket også ville have været lidt overraskende al den stund, at direktøren kun havde haft ansvaret i et kvartal.

At dømme ud fra de efterfølgende interviews med bestyrelsesformand Kåre Schultz, ser det ud til, at den nye direktørs mangeårige baggrund i en stor organisation med lange kommandoveje, politik og bureaukrati ikke helt kunnet indpasses i Unibrews noget mindre – og med Kåre Schultz’ egne ord ”mindre intellektuelle” organisation med korte beslutningsprocesser.

Business as usual

Som afløser har bestyrelsen udpeget Hans Savonjie, som er hentet internt. Han har været COO siden 2008, og må derfor antages at have en ganske stor andel i de fornemme driftsmæssige resultater og forbedringer, som koncernen kontinuerligt har leveret de senere år – især efter opkøbet af finske Hartwall i 2013. EBIT-margin målet er næsten hævet hvert år fra 13% opil nu 16% for 2017. Med midtpunktet for årets forventning nærmer man sig 17% i EBIT-margin.

Det kom også frem i interviews, at Hans Savonjie faktisk havde været bestyrelsens favoritkandidat til at overtage efter Henrik Brandt, men at det på daværende tidspunkt pga. personlige forhold ikke havde været muligt for schweizisk bosiddende Hans Savonjie at overtage det krævende CEO-job. Med Hans Savonjies indtræden i chefstolen fristes man til at sige, at Unibrew er tilbage til business-as-usual med et halvt års forsinkelse. Og det er tilsyneladende hvad investorerne kan lide at høre i lyset af de senere års præstationer.

Aktien er tilbage omkring kurs 342, som også var niveauet før fyringen kortvarigt sendte aktien 5% ned. Storaktionæren Augustinus Fonden har efter direktørskiftet købt flere aktier, og det er et tegn på, at selskabets største aktionær støtter op om udskiftningen og organisationen.

Drift upåvirket

I forbindelse med det nylige halvårsregnskab drog investorerne et lettelsens suk efter at have set på-virkningen fra det dårlige sommervejr, som var dårligere end Unibrew oprindeligt havde ventet, da 2017-forventningen blev udformet. Derfor var det betryggende, at Unibrew godt nok præciserede omsætningen i den nedre del (6,25-6,35 mia. kr.) af det oprindelige interval (6,25-6,45 mia. kr.), men at man samtidig præciserede indtjeningsforventningerne i de øvre dele af de oprindelige intervaller. Forretningen kører altså stadig flot. Og efter halv-årsregnskabet var der kun minimale ændringer i analytikernes estimater.

Vort kursmål fra seneste analyse på 300-330 er nu indfriet. Aktien er fortsat højt værdiansat, og man skal frem til 2019 og 2020, førend værdiansættelsen i forhold til konkurrenterne ser lidt mere rimelig ud. Vi hæver vort kursmål til dagens kursniveau, som en konsekvens af de fortsatte forbedringer i driften trods det dårlige sommervejr. På kort til mellemlangt sigt finder vi ikke aktien attraktiv i nævneværdig grad, hvilket udelukkende er et spørgsmål om værdiansættelse. Kursrisikoen ved selv marginale skuffelser kan være høj.

Børskurs på analysetidspunktet: 342,00

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 300-350

Læs tidligere analyser af Unibrew her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank