Del artiklen:
Copenhagen Benchmark (CB) fortsatte i denne uge opad, men markedet bevæger sig nu ind i et terræn, som vækker en smule bekymring.

Det danske aktiemarked fortsætter tilsyneladende ufortrødent opad. I denne uge steg CB således endnu engang, og der ser ikke ud til at være nogen ende på succeshistorien. Og så alligevel…

Figurerne nedenfor viser ganske vist, at årets langvarige og stabile stigning nu er blevet endnu mere eksplosiv. Den nederste figur i højre spalte viser os, at styrken i markedet nu er steget til det højeste niveau siden de første dage i januar. Men aktiekurser bevæger sig ikke i en ret linje for evigt. Problemet er naturligvis at forudsige, hvornår en ensartet bevægelse som den aktuelle ender.

Der findes imidlertid et pejlemærke, som kan give os et forvarsel om en ændring. Sandsynligheden for at aktiemarkedet nærmer sig en – måske midlertidig – afslutning på en længerevarende stigning (eller et fald) øges nemlig i takt med, at den aktuelle situation fjerner sig fra det normale.

Og hvad er så det ”normale”? Hvis vi ser på nederste figur i højre spalte, får vi præsenteret et eksempel. Siden styrken i markedet den 27. december 2016 steg op forbi 70-linjen, har dette væ-ret grænsen for, hvor optimistisk investorerne har dristet sig til at være.

Hver gang RSI14 efterfølgende har forsøgt at passere 70-linjen, har det som minimum resulteret i en kortvarig stagnation eller også kursfald.

Men som det ses af figuren, har RSI14 nu passeret 70-linjen for første gang i 4½ måned. Det er ikke ensbetydende med, at Dommedag venter lige om hjørnet, men det er et signal om, at vi nu bevæger os ind i unormalt terræn. Og det kan være et signal om, at optimismen nærmer sig toppen.

Bruno Japp

 

 

 

 

 

 

Hvad er Copenhagen Benchmark?
Copenhagen Benchmark (forkortet CB) hedder officielt OMXCBCAPGI og består af de 40-50 største aktier noteret på Nasdaq OMX Nordic (”Københavns Fondsbørs”). Indekset illustrerer udviklingen på det danske marked, som pga. det danske markeds defensive karakter kan afvige fra udviklingen på de internationale markeder på kort sigt. Tidshorisonten for analysen er 3-4 uger.
Del artiklen: