Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Velux Fondene stiller hidtil usete krav til ansvar i investeringer

Joachim Kattrup

søndag 24. februar 2019 kl. 19:18

Velux Fonden og Villum Fondene har som konsekvens af det øgede fokus på samfundsansvar og etiske investeringer formuleret en helt ny strategi for ansvarlige investeringer. Målet er, at ingen af Fondenes investeringer kun er begrundet i afkastmæssige årsager, men også lever op til mindst et af flere niveauer af samfundsansvar, forklarer direktør Ane Hendriksen og Head of Impact Investments i Villum Fonden og Velux Fonden, Anders Kristoffersen, i fælles interview.

Velux Fonden og Villum Fonden har formuleret en helt ny strategi for fondens investeringer. Fondene vurderer nu sine investeringer for samfundsansvar på baggrund af et investeringsspektrum med i alt seks niveauer af ansvar.

Modellen benyttes blandt andet af Harvard Business School som undervisningscase. Formålet med strategien er at identificere grader af samfundsansvaret og samtidig holde fast i højest mulige afkast.

”Vores udgangspunkt er, at vi både kan leve op til vores formål om at sikre det højest mulige afkast og samtidig øge vores bidrag til at nå globale mål for bæredygtighed, hvor vi især har fokus på klima, miljø, menneskerettigheder, arbejdstagerforhold og anti-korruption,” siger Head of Impact Investments for Velux Fondene, Anders Kristoffersen.

Fondenes samlede formue er på godt 13 mia. kr. Det er afkastet af den såkaldte bundne formue, der udgør godt 9 mia. kr. og udbyttet fra firmagruppen, der er afgørende og bestemmende for, hvor mange og hvor store bevillinger fondene kan imødekomme. Men investeringerne skal også være ansvarlige.

”Vi anvender et investeringsspektrum, der identificerer graden af samfundsansvar i en investering. Ideen er at flytte så mange investeringer som muligt mod et større niveau af samfundsansvar, hvor nogle vil være kategoriseret som ESG-investeringer og nogle vil være kategoriseret som impact investeringer,” forklarer Anders Kristoffersen. Under ESG-investeringer definerer Fondene to kategorier, henholdsvis ’Responsible’ og ’Sustainable.’ ’Responsible’ dækker over investeringer, der bruger ESG-faktorer til risikostyring, mens ’Sustainable’ investeringer proaktivt arbejder med ESG-faktorer for at skabe økonomisk værdi og mere samfundsansvar.

Det er igennem kapitalforvaltere, at strategien bliver implementeret i praksis, og dem har Velux Fonden og Villum Fonden fundet frem til gennem en udvælgelsesfase.

”Der er i øjeblikket et meget stort markedstræk på ansvarlighed i investeringer, og det er ofte muligt at drøfte ESG-faktorer, når man skal investere i eksempelvis aktier. Men det er ikke alle kapitalforvaltere, der kan levere på de krav vi har stillet til ansvarlige investeringer. Vi har udvalgt de kapitalforvaltere, vi mener lever op til vores strategi,” siger Anders Kristoffersen.

Impact investeringer definerer Fondene som investeringer, hvor bæredygtighed er integreret i forretningsmodellen som enten ’Thematic’ eller ’Mission Related.’ Ved ’Mission Related’ investeringer anerkender Velux Fondens en højere risiko end normalt og muligheden for lavere afkast end markedet.

Grundtanken i strategien er at flytte så mange investeringer som muligt mod et højere niveau af samfundsansvar. En vurdering af samfundsansvar indgår i den løbende vurdering af investeringerne på lige fod med afkastvurdering. ”Vi ønsker at komme helt væk fra traditionelle investeringer, hvor afkast er eneste målsætning. Desuden har vi mulighed for at investere 300 mio. kr. i ’Mission Related’ investeringer,” siger Anders Kristoffersen.

Som almindnyttig fond har huset erfaring med at vurderer samfundsnytte. ”Vi kan trække på nogle erfaringer fra de bevillinger, vi uddeler, som kan hjælpe os til at være bedre til ansvarlige investeringer. Det kan for eksempel være bedre datagrundlag eller erfaringer med samfundsansvarlige resultater og målinger,” siger direktør for Velux Fonden Ane Hendriksen.

Hun henviser bl.a. til projektet Headspace, der er et gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år. Efter bevillinger fra Velux Fondene er projektet nu finansieret via Satspuljen og har på den måde fået tilført eksterne investeringer.

”Også fra de social økonomiske virksomheder, vi har givet bevillinger, kan vi lære noget i forhold til ansvarlige investeringer. Erfaringerne fra for eksempel de social-økonomiske virksomheder Fødevare Banken, Send Flere Krydderier og Specialisterne kan lære os noget om, hvordan samfundsansvarlig værdi skabes, ledes og hvordan man eksporterer det”, siger Ane Hendriksen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank