Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Milliardtab i PensionDanmark: Er CIP’s væksteventyr slut?

Morten W. Langer

mandag 24. juni 2024 kl. 11:40

Brev fra chefredaktøren
Kære Læser

I et halvt år har vi på Økonomisk Ugebrev sat spot på det forhold, at pensionssektorens investeringer i alternativer kunne være på vej mod svære tider.

Vi påpegede allerede i oktober sidste år, at der nødvendigvis måtte komme store nedskrivninger på vindmølleprojekter og anden energi-infrastruktur, især projekter i etableringsfasen.

Forklaringen er meget enkel: Stigende diskonteringsrenter ved beregning af projekternes nutidsværdi og markant lavere elpriser end for to år siden. Netop meget lave renter gennem ti år, og en energikrise med tårnhøje elpriser for to år siden, gav pensionskasser store positive værdireguleringer tilbage i 2022.

Nu går det den anden vej.

Men vi skulle et halvt år ind i 2024, før den danske pensionssektor må erkende, at der er bogført store milliardtab på energi-infrastruktur sidste år. Den store udbyder af vindprojekter, CIP – Copenhagen infrastructure Partners – har for længst afvist, at der ville komme værditab på de projekter, som CIP har solgt til de danske pensionskasser.

Men det viser sig nu ikke at være rigtigt.

Danske pensionsopsparere har placeret knap 1000 mia. kr. af deres opsparing i unoterede alternativer, og en stor andel i vind og anden alternativ energi. Og det går ikke godt.

Fagredaktør Carsten Vitoft har gravet sig ned i noterne i PensionsDanmarks regnskab for 2023, og det afslører nedskrivninger (tab) på 2 mia. kr. på blot tre udvalgte projekter. I forhold til den bogførte egenkapital i de CIP-fonde, der nævnes i regnskabet, nedskrives der ca. 20 pct. af egenkapitalen.

Selvom flere hundrede tusind danskere gennem deres pensionskasser har investeret i CIP’s grønne fonde, bliver der altså ikke oplyst åbent om, hvordan det går med afkastene. CIP’s egne regnskaber fortæller ikke om det. De enkelte pensionskassernes regnskaber oplyser heller ikke om det. Kun fordi PensionsDanmark har rigtig mange milliarder investeret i CIP’s fonde, kommer det frem i en godt gemt noteoplysning.

Afsløringen af de milliardstore værditab i pensionsformuerne rejser flere spørgsmål:

  • Er det ret og rimeligt, at pensionskasserne ikke er åbne og transparente over for deres medlemmer med, hvordan det går med disse relativt risikofulde investeringer, som jo er unoterede og derfor ikke bare kan sælges på en børs?
  • Har CIP og deres pensionskasse-investorer nu taget alle de nødvendige nedskrivninger, som er fulgt i kølvandet på højere diskonteringsrenter og udsigt til markant fald i de europæiske elpriser de kommende ti år, som alle professionelle prognosemagere forudser?
  • Bør pensionskasserne fremover oplyse om, hvilke forudsætninger de anvender i værdiansættelserne af deres alternative infrastrukturfonde, så medlemmerne kan få en fornemmelse af, om værdiansættelserne er pumpet kunstigt eller det modsatte?
  • Bør Finanstilsynet stille skrappere oplysningskrav til de milliardstore investeringer, og bør der sættes grænser over, hvor stor en andel af danskernes pensioner, der investeres i de illikvide investeringer? Det er spørgsmål, vi på Økonomisk Ugebrev vil arbejde videre med, når vi igen starter efter sommerferien. God læselæst – og rigtig god sommerferie.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank