Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Grundfos og Stark vinder tax governance for store unoterede

Claus Strue Frederiksen

torsdag 13. juni 2024 kl. 17:40

Med 14 point ud af 14 mulige tager Grundfos og STARK førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2024 for store unoterede selskaber. Lars Larsen Group og Salling deler andenpladsen, begge med 12 point – Lars Larsen Group bliver samtidig årets højdespringer. I 2023 opnåede møbelgiganten kun 5 point og har således mere end fordoblet sin score det seneste år. I bunden af listen ligger elleve selskaber med nul point. Bundskraberne, der blandt andet tæller energiforhandleren InCommodities og biotekselskabet Ascendis Pharma, har ikke offentliggjort en skattepolitik og behandler heller ikke ansvarlig skat i deres øvrige rapportering.

For andet år i træk vinder pumpegiganten Grundfos og byggemarkedskæden STARK Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating for store unoterede selskaber. Med 14 point ud af 14 mulige scorer de to selskaber maksimumpoint i samtlige ratingens otte målepunkter.

De to selskabers skatterapportering udmærker sig ved at indeholde oplysninger om land-for-land skattebetalinger for samtlige lande samt en komplet liste over anvendte skatteincitamenter, som for Grundfos’ vedkommende blandt andet omfatter skatterabat for R&D i Danmark. Desuden oplyser begge selskaber om deres samlede skattebidrag fordelt på afholdte skatter, herunder selskabsskat, og opkrævede skatter på vegne af eksempelvis medarbejderne.

Ifølge Mikael Geday, CFO i Grundfos, er åbenhed og troværdighed nøgleværdier i Grundfos, og pumpegiganten ønsker derfor også at være transparent omkring selskabets skatteforhold. Han understreger dog, at det er et stort arbejde at indsamle og kvalitetssikre skattedata fra de over 60 lande, som Grundfos opererer i: ”Men det arbejde er med til at styrke tilliden til os både hos vores kunder og hos de offentlige myndigheder, vi samarbejder med.”

Udstrakt åbenhed kan desuden modvirke misforståelser, hvilket blandt andet gælder i forhold til brugen af skatteincitamenter: ”Skatteincitamenter, der nedbringer selskabernes effektive skatteprocent, er en naturlig del af regeringers tiltag for at tiltrække investeringer. Når vi giver indsigt i anvendte skatteincitamenter, kan vi samtidig illustrere, hvorfor vores effektive skatteprocent i et givet land afviger fra den normale skattesats”, siger Mikael Geday. Han fremhæver desuden, at det ikke kun er Økonomisk Ugebrev, der anerkender Grundfos’ arbejde med ansvarlig skat: ”Vores indsats har også betydet, at vi er blevet inviteret til at deltage i CSR Europe/Fair Tax Foundations udvikling af et nyt indeks, der vil skabe større gennemsigtighed i forhold til europæiske virksomheders skatteforhold. Vi er meget stolte af at have været med til at udvikle dette nye redskab.”

Ifølge Emil Hartmann, skattechef i STARK Group, oplever byggemarkedskæden stigende krav fra kunder, ejere og andre interessenter: ”De forventer, at vi som virksomhed redegør for, hvordan vi driver vores forretning. Samtidig stiger lovkravene til, hvad vi som virksomheder skal offentliggøre.”

STARK har derfor valgt at udgive en samlet skatterapport, der sigter mod at give et komplet billede af virksomhedens skatteforhold: ”I Storbritannien skal vi offentliggøre vores skattepolitik og strategi, i EU skal vi snart offentliggøre vores land-for-land skatterapport – og vi forventer, at kravene generelt kun øges over de kommende år”, siger Emil Hartmann.

STARK og Grundfos er ikke de eneste store unoterede selskaber, der rapporterer udførligt omkring deres arbejde med ansvarlig skat. Som det fremgår af nedenstående tabel, opnår otte unoterede selskaber 10 point eller derover i dette års rating. Det gælder blandt andet Lars Larsen Group, der med 12 point ud af 14 mulige indtager andenpladsen – sammen med Salling. Med blot 5 point i 2023 mere end fordobler den danske møbelgigant scoren og bliver derved også årets højdespringer.

I skatterapporteringen for 2023/2024 oplyser Lars Larsen Group blandt andet om selskabets samlede globale skattebidrag fordelt på afholdte og opkrævede skatter. Møbelkoncernen præsenterer også en komplet liste over anvendte skatteincitamenter, leverer oplysninger om udvalgte land-for-land skattebetalinger og bekendtgør, at selskabet ikke opererer i skattelylande jævnfør EU’s liste over ikke-samarbejdsvillige lande.

Lone Fogh Morthensen, Director, Head of Tax i Lars Larsen Group, siger til Økonomisk Ugebrev: ”Det er vigtigt for os at være åbne omkring vores skattepolitik og vi arbejder løbende på at øge transparensen omkring vores skattebetalinger. Det handler om tillid – og som en stor international aktør har vi et medansvar for denne agenda. Der er ny lovgivning på vej, men lige nu er vi mere frivilligt drevet på det her område, hvilket ligger i naturlig forlængelse af vores skatteprincipper og vores grundværdier i Lars Larsen Group.”

Læs resten af artiklen + ”Sådan har vi gjort” her.

Claus Strue Frederiksen

Tax Governance Rating 2024

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank