Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tax rating top 50 unoterede: 3 af 4 har nu en skattepolitik

Claus Strue Frederiksen

torsdag 13. juni 2024 kl. 17:55

Tax rating top 50 unoterede: 3 af 4 har nu en skattepolitik

Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2024 viser, at store unoterede danske selskaber på en række centrale målepunkter har forbedret deres arbejde med skattetransparens det seneste år. Blandt andet er oplysningsniveauet omkring aktiviteter i skattely samt land-for-land skattebetalinger hævet markant. De unoterede selskaber halter dog stadig langt efter de børsnoterede selskaber. Eksempelvis har 98 pct. af large cap offentliggjort en skattepolitik, for de unoterede er andelen 72 pct. Ifølge skatteekspert Ole Bendixen risikerer virksomheder med lav skattetransparens at ende i en shitstorm. Han er derfor overbevist om, at oplysningsniveauet vil stige yderligere i de kommende år.

Atten af de 50 store unoterede selskaber, der indgår i dette års udgave af Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating, rapporterer om deres land-for-land skattebetalinger. Sidste år var det tolv ud af 50, altså en stigning i land-for-land rapportingen på 50 pct. på blot et enkelt år.

Også når det gælder oplysninger omkring aktiviteter i skattelylande, er der massiv fremgang at spore. Hvor det sidste år kun lykkedes hvert tredje unoterede selskab at opnå point i ratingens målepunkt to – der omhandler skattely – opnår halvdelen af de store unoterede point i dette års rating.

Andelen af unoterede selskaber, der har offentliggjort en skattepolitik, er også steget. I år har 72 pct. af selskaberne udgivet en skattepolitik mod 58 pct. sidste år. En stigning på 24 pct. Trods fremgangen halter de unoterede dog stadig efter de børsnoterede: 98 pct. af large cap og 92 pct. af mid cap-selskaberne har udgivet en skattepolitik.

Ifølge Ole Bendixen, Senior Adviser hos BENDIXEN Tax Governance, er det dog værd at bemærke, at Komitéen for God Selskabsledelse, hvis anbefalinger specifikt retter sig mod børsnoterede selskaber, opfordrer ledelsen til at godkende og offentliggøre en skattepolitik – hvorfor det ikke er særligt overraskende, at langt flere børsnoterede end unoterede selskaber opnår point i dette målepunkt.

”Det er positivt, at tre ud af fire unoterede selskaber nu har offentliggjort en skattepolitik, særligt fordi de ikke er forpligtede til det. Min vurdering er, at den positive udvikling vil fortsætte, og at vi de kommende år vil se endnu flere unoterede selskaber offentliggøre en skattepolitik”, siger Ole Bendixen.

Ole Bendixen finder det dog alligevel bemærkelsesværdigt, at elleve af de store unoterede selskaber, altså 22 pct., scorer nul point ud af 14 mulige i dette års skatterating. Til sammenligning er det kun to ud af de i alt 68 large- og mid cap-selskaber, altså 3 pct, der ikke kommer på tavlen i år.

”Disse selskaber lever livet farligt, da de risikerer at ende i en skatteshitstorm – også selvom virksomheden i øvrigt gør det godt på andre områder. Man skal ikke undervurdere offentlighedens interesse for skatteområdet, og virksomheder uden en solid skatterapportering er i sagens natur mere udsat end andre”, siger Ole Bendixen.

På et centralt målepunkt halter de unoterede selskaber langt efter de børsnoterede: 60 pct. af de børsnoterede large cap og mid cap-selskaber oplyser om deres landfor-land skattebetalinger, for de unoterede er det 36 pct. – altså næsten halvt så mange.

Ifølge Ole Bendixen kan der være flere grunde til den markante forskel: ”Det kan blandt andet hænge sammen med, at de kommende EU-regler om land-for-land rapportering ikke stiller samme krav til unoterede selskaber som til noterede selskaber. Jeg tror dog, at vi vil komme til at se flere selskaber frivilligt oplyse om deres landefordelte selskabsskatter, dels fordi det har vist sig, at den slags oplysninger generelt ikke giver anledning til kritiske spørgsmål, og dels fordi information om ansvarlig skatteadfærd er en del af virksomhedernes ’license to operate.’

De store unoterede selskaber opnår i gennemsnit en score på 4,8 point i dette års rating, hvilket er et godt stykke lavere end large cap-selskabernes snit på 6,3 point – men også lavere end mid cap snittet på 5,3 point.

Som det fremgår af nedenstående tabel, klarer de store unoterede selskaber sig dårligere på centrale målepunkter, særligt i forhold til large cap. Sammenligner man de store unoterede med de væsentligt mindre mid cap-selskaber, er billedet en anelse mere broget.

Læs hele artiklen her

Claus Strue Frederiksen

ØU Tax Governance Rating 2024

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank