Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

North Media tredobler bundlinjeresultatet

Steen Albrechtsen

lørdag 01. september 2018 kl. 10:34

North Medias halvårsregnskab tredoblede bundlinjeresultatet i forhold til samme periode i fjor, og årsagen er PostNords ophør med omdeling af tryksager og ugeaviser.

Kampen mellem North Media og PostNord om markedet for adresseløse tryksager og ugeaviser varede i adskillige år, men med udgangen af 2017 var kampen slut. PostNord forlod dette marked, og et af North Medias selskaber (FK Distribution) overtog opgaven. Det løftede omsætningen i FK Distribution med 50% og det primære driftsresultat (EBIT) før særlige poster blev næsten femdoblet med en stigning fra 14 mio. kr. til 68 mio. kr.

North Media opjusterer nu FK Distributions forventninger til hele året, så den forventede omsætning løftes til 915-940 mio. kr. (tidligere 875-925 mio. kr.), mens EBIT før særlige poster nu forventes at blive 90-110 mio. kr. (tidligere 105-115 mio. kr.). Opjusteringen sker på trods af øgede omkostninger i 2. halvår til bl.a. produktudvikling.

Det er imidlertid interessant, at opjusteringen i North Medias suverænt største selskab, FK Distribution, ikke medfører en opjustering af koncernforventningerne. Her nøjes man med en ”præcisering”, som konkret indebærer at man fastholder den øverste grænse for forventet omsætning og EBIT, men hæver den nederste grænse.

Forklaringen herpå skal primært findes i koncernens næststørste selskab North Media Aviser. Her reduceres den forventede omsætning med 10%, mens man opgiver håbet om et nulresultat i EBIT. Nedjusteringen i dette selskab kommer som en overraskelse for North Media, som fortæller at 1. halvår blev helt anderledes end forventet. Trods en reduktion i omkostningsbasen har en stærkt negativ markedsudvikling betydet, at EBIT før særlige poster efter 1. halvår er dårligere end i fjor.

Heller ikke i North Medias to sidste selskaber er der ret meget at blive begejstret over. Ganske vist opjusterer man resultatforventningerne i begge selskaber, men dels udgør de tilsammen kun mindre end 10% af koncernens omsætning, og dels er det forventede resultat i begge selskaber efter opjusteringen stadig negativt.

Tre ud af fire selskaber giver underskud
North Media står i dag i en situation, hvor man tjener rigtig mange penge på ét selskab, men slæber tre underskudsgivende selskaber med sig i håb om, at de på sigt vil skabe indtjening. Det giver mening på lang sigt, da omdeling af fysiske tryksager og ugeaviser næppe er langtidsholdbart i en stadig mere digital verden. Det samme gælder for North Media Aviser, og man kan undre sig over, at der holdes fast på dette underskudsgivende selskab. Men indtil nu er det endnu ikke lykkedes at skabe alternativer til FK Distribution, og det er et åbent spørgsmål om det nogensinde vil lykkes. I så fald ser North Medias fremtid ikke lys ud.

Det gør den til gengæld på kort sigt. Dels er selskabets indtjening i FK Distribution meget stærk, og dels har selskabet et stort kapitaloverskud, som man må forvente enten udbetales som udbytte eller investeres i fremtidige indtjeningsmuligheder. North Media havde i 1. halvår et nettorentebæ-rende indestående på 179 mio. kr., og pengestrømmen fra driftsaktiviteter steg til 60 mio. kr. i forhold til 0,3 mio. kr. i 1. halvår 2017.

Udsigterne for North Media på lang sigt er uklare, og det koster ganske givet på kursen at holde fast i det underskudsgivende North Media Aviser. Men indenfor en kortere tidshorisont er styrken i FK Distribution så stor, at vi ser et kortsigtet potentiale i aktien på mindst 25%.

Børskurs på analysetidspunktet: 35,80

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 45-50

0b25534937df5e7d53aa1ef1cc7ee683df975c17

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank