På forårets generalforsamling i Vestas stemte hele otte procent af stemmerne mod genvalg af bestyrelsesformand Bert Nordberg, hvor der stort set ikke var nej stemmer mod de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Læs også om andre selskabers bestyrelsesmedlemmer, hvor aktionærerne har vendt tommelfingeren nedad.
Økonomisk Ugebrev har gennemgået de såkaldte fuldstændige stemmeopgørelser, som de fleste børsnoterede selskaber offentliggør, med detaljerede afstemningsresultater fra den seneste generalforsamling. Vestas har ikke tidligere fremlagt den type stemmeopgørelser, og derfor er der betydelig overraskelse over aktionærernes stemmeafgivning på den seneste generalforsamling.
Hele 6.002.754 stemmer blev afgivet som abstain, som svarer til nejstemmer, på bestyrelsesformand Bert Norberg. Det svarer til 7,82 procent af alle afgivne stemmer, fremgår det af selskabets seneste stemmeopgørelse.
Andelen af indirekte nejstemmer er meget høj relativt til andre selskabers nejstemmer ved valg til bestyrelsesmedlemmer, og også meget høj i forhold til stemmeafgivningen på de øvrige medlemmer af Vestas’ bestyrelse. Eksempelvis var andelen af nejstemmer for genvalg af Lykke Friis kun 0,02 procent, Torben Ballegaard Sørensen 0,43 procent og Carsten Bjerg 0,98 procent.
Økonomisk Ugebrev har stukket en finger i jorden for at finde ud af, hvad modstanden mod Bert Nordbjerg går ud på. Fra Sydbank siger aktieanalysechef Jacob Petersen, at nejstemmerne meget vel kan skyldes, at Vestas aktien har haft en meget skuffende kursudvikling, hvor især Q3 regnskabet sidste år dykkede aktiekursen fra omkring 600 til 380, altså med over 30 procent.
”Det vil ikke overraske mig, hvis en del aktionærer har villet signalere til bestyrelsesformanden, at de ikke var tilfredse med kursudviklingen. Oven i kommer, at der hen over 2017 var meget uklar kommunikation fra ledelsen om omfanget af prispresset på solgte vindmøller. Analytikerne spurgte meget ind til det efter både Q1 og Q2, men ledelsen afviste, at det var tilfældet, selvom de andre vindmølleproducenter meldte om prispres. Og så kom det lige pludselig efter regnskabet for Q3, og det blev opfattet som noget af et tillidsbrud på grund af mudret kommunikation,” siger Jacob Petersen.
Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet forløbet i en artikel med overskriften ”Vestas taber troværdighed på svag kommunikation”, som kan læses her . Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at der bag nejstemmerne hverken står danske eller udenlandske investorer, i hvert fald ikke dem, der offentliggør åbne voting records.
Brancheiagttagere påpeger også, at nogle investorer har ønsket at udtrykke deres utilfredshed over Vestas’ ledelse, set i lyset af, at der i forsommeren var et massivt udsalg af private Vestas-aktier fra selskabets insidere, og nogle kan have den mistanke, at der allerede på det tidspunkt var en intern erkendelse af, at prispresset ville udlø-se en senere nedjustering eller i hvert fald en afmatning, som faktisk også kom.
Schouw & Co offentliggør ikke en stemmeoversigt, men der har utvivlsomt været en stor andel nejstemmer til genvalg af bestyrelsesformand Jørn Ankjær Thomsen. En stikprøve viser, at eksempelvis PKA og den Norske Bank har stemt nej til valg af bestyrelsesformand Jørn Ankjær Thomsen, 73 år, og nyvalg af Kenneth Skov Eskildsen på grund af ”concern about overall board structure”. Formanden har siddet i bestyrelsen siden 1982, altså i 35 år. Han er tillige medlem af selskabets revisionsudvalg.
Det oplyses, at han som bestyrelsesmedlem i hovedaktionæren Givesco ikke er uafhængig, samt at han har tilknytning til det advokatfirma, der rådgiver selskabet. Erling Eskildesen, som ejer Givesco, er dette forår trådt ud af bestyrelsen, men har overladt posten til sin søn. To af de øvrige bestyrelsesmedlemmer anses for ikke-uafhængige, da de har siddet i bestyrelsen mere end tolv år. Det drejer sig om Niels Kristian Agner, 75 år, og Kjeld Johannesen, 65 år.
Hos Novo Nordisk havde et mindretal af aktionærerne reservationer overfor valg af to bestyrelsesmedlemmer, nemlig viceformand Jeppe Christiansen fra Maj Invest og Kasim Kutay, som fik ti gange flere abstain stemmer end eksempelvis bestyrelsesformand Helge Lund.
Økonomisk Ugebrev Ledelse fortsætter i den næste udgave gennemgangen af bestyrelsesmedlemmer i de børsnoterede selskaber, som aktionærerne har reservationer overfor.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.