Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Investorerne dumper Vestas’ bestyrelsesformand

Morten W. Langer

søndag 09. september 2018 kl. 10:32

På forårets generalforsamling i Vestas stemte hele otte procent af stemmerne mod genvalg af bestyrelsesformand Bert Nordberg, hvor der stort set ikke var nej stemmer mod de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Læs også om andre selskabers bestyrelsesmedlemmer, hvor aktionærerne har vendt tommelfingeren nedad.

Økonomisk Ugebrev har gennemgået de såkaldte fuldstændige stemmeopgørelser, som de fleste børsnoterede selskaber offentliggør, med detaljerede afstemningsresultater fra den seneste generalforsamling. Vestas har ikke tidligere fremlagt den type stemmeopgørelser, og derfor er der betydelig overraskelse over aktionærernes stemmeafgivning på den seneste generalforsamling.

Hele 6.002.754 stemmer blev afgivet som abstain, som svarer til nejstemmer, på bestyrelsesformand Bert Norberg. Det svarer til 7,82 procent af alle afgivne stemmer, fremgår det af selskabets seneste stemmeopgørelse.

Andelen af indirekte nejstemmer er meget høj relativt til andre selskabers nejstemmer ved valg til bestyrelsesmedlemmer, og også meget høj i forhold til stemmeafgivningen på de øvrige medlemmer af Vestas’ bestyrelse. Eksempelvis var andelen af nejstemmer for genvalg af Lykke Friis kun 0,02 procent, Torben Ballegaard Sørensen 0,43 procent og Carsten Bjerg 0,98 procent.

Økonomisk Ugebrev har stukket en finger i jorden for at finde ud af, hvad modstanden mod Bert Nordbjerg går ud på. Fra Sydbank siger aktieanalysechef Jacob Petersen, at nejstemmerne meget vel kan skyldes, at Vestas aktien har haft en meget skuffende kursudvikling, hvor især Q3 regnskabet sidste år dykkede aktiekursen fra omkring 600 til 380, altså med over 30 procent.

”Det vil ikke overraske mig, hvis en del aktionærer har villet signalere til bestyrelsesformanden, at de ikke var tilfredse med kursudviklingen. Oven i kommer, at der hen over 2017 var meget uklar kommunikation fra ledelsen om omfanget af prispresset på solgte vindmøller. Analytikerne spurgte meget ind til det efter både Q1 og Q2, men ledelsen afviste, at det var tilfældet, selvom de andre vindmølleproducenter meldte om prispres. Og så kom det lige pludselig efter regnskabet for Q3, og det blev opfattet som noget af et tillidsbrud på grund af mudret kommunikation,” siger Jacob Petersen.

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet forløbet i en artikel med overskriften ”Vestas taber troværdighed på svag kommunikation”, som kan læses her . Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at der bag nejstemmerne hverken står danske eller udenlandske investorer, i hvert fald ikke dem, der offentliggør åbne voting records.

Brancheiagttagere påpeger også, at nogle investorer har ønsket at udtrykke deres utilfredshed over Vestas’ ledelse, set i lyset af, at der i forsommeren var et massivt udsalg af private Vestas-aktier fra selskabets insidere, og nogle kan have den mistanke, at der allerede på det tidspunkt var en intern erkendelse af, at prispresset ville udlø-se en senere nedjustering eller i hvert fald en afmatning, som faktisk også kom.

Schouw & Co offentliggør ikke en stemmeoversigt, men der har utvivlsomt været en stor andel nejstemmer til genvalg af bestyrelsesformand Jørn Ankjær Thomsen. En stikprøve viser, at eksempelvis PKA og den Norske Bank har stemt nej til valg af bestyrelsesformand Jørn Ankjær Thomsen, 73 år, og nyvalg af Kenneth Skov Eskildsen på grund af ”concern about overall board structure”. Formanden har siddet i bestyrelsen siden 1982, altså i 35 år. Han er tillige medlem af selskabets revisionsudvalg.

Det oplyses, at han som bestyrelsesmedlem i hovedaktionæren Givesco ikke er uafhængig, samt at han har tilknytning til det advokatfirma, der rådgiver selskabet. Erling Eskildesen, som ejer Givesco, er dette forår trådt ud af bestyrelsen, men har overladt posten til sin søn. To af de øvrige bestyrelsesmedlemmer anses for ikke-uafhængige, da de har siddet i bestyrelsen mere end tolv år. Det drejer sig om Niels Kristian Agner, 75 år, og Kjeld Johannesen, 65 år.

Hos Novo Nordisk havde et mindretal af aktionærerne reservationer overfor valg af to bestyrelsesmedlemmer, nemlig viceformand Jeppe Christiansen fra Maj Invest og Kasim Kutay, som fik ti gange flere abstain stemmer end eksempelvis bestyrelsesformand Helge Lund.

Økonomisk Ugebrev Ledelse fortsætter i den næste udgave gennemgangen af bestyrelsesmedlemmer i de børsnoterede selskaber, som aktionærerne har reservationer overfor.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank