Den nye revisorlov indeholder nye krav om, at børsnoterede selskaber skal skifte revisionsfirma og pligt til at udbyde revisoropgaven. Trods overgangsregler står PWC og Deloitte til at miste flere store revisionskunder de kommende år, viser kortlægning. KPMG er parat til at udnytte situationen.
PWC’s meget ekspansive strategi med at kapre store børsnoterede selskaber som revisionskunder kan de kommende år give et gevaldigt bagslag. Den nye revisorlov betyder, at PWC de kommende år kommer til at miste fem store børsnoterede revisionskunder. Allerede i 2020 kommer PWC stensikkert til at miste Novo Nordisk som revisionskunde. Landets største medicinalkoncern betaler årligt for revisionsopgaver på 28 mio. kr. til PWC.
I 2023 begynder det at gøre rigtig ondt på PWC: Her mister revisionsfirmaet både Genmab, Novozymes, Coloplast og Vestas som revisionskunder. Til gengæld vil PWC så kunne anvende den historiske tilknytning til disse selskaber til at øge opgaverne indenfor ”anden rådgivning”, som efter en overgangsregel kun må udgøre højst 70 procent af revisionshonoraret. Som tidligere kortlagt i Økonomisk Ugebrev udgør denne nye overgrænse en indsnævring af revisors anden rådgivning i forhold til tidligere i mange selskaber.
Som det fremgår af tabeloversigten står PWC over de næste fem år til at miste yderligere syv store revisionskunder, idet disse selskaber tvinges til at udbyde revisoropgaven, men hvor PWC altså gerne må byde med. Til denne gruppe selskaber hører blandt andet et tvunget udbud i Ørsted allerede næste år, og et tilsvarende udbud i 2020 hos Chr. Hansen Holding.
Økonomisk Ugebrev har spurgt partner Kim Füchsel fra PWC, hvordan man vil håndtere situationen. Men det har han ikke ønsket at forholde sig til. Også Deloitte og EY tvinges til at opgive store revisionskunder blandt de børsnoterede selskaber. Deloitte mister Jyske Bank i 2020, og Bavarian og Lundbeck i 2023. Og EY GN Store Nord i 2020. Men KPMG har ikke kunder blandt de store børsnoterede selskaber, som står foran tvunget udbud eller et tvunget skift af revisionsfirma.
De kommende år synes derfor at blive den helt store mulighed for KPMG for langt om længe at tage revisionskunder blandt de store børsnoterede selskaber. KPMG, der som bekendt er ved at opbygge forretningen, efter det gamle KPMG gik sammen med EY, har hidtil ikke formået at kapre særligt mange af de store børsnoterede selskaber som lovpligtig revisor.
Adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra KPMG siger om de nye muligheder for at vinde nye store revisionskunder: ”Vi har meget fokus på, og er klar til, den rotation der er forestående. Vi har som en klar strategi at øge vores markedsandel på revision af de største selskaber. Vi glæder os over at denne strategi senest har ført til, at vi er valgt som revisor for LM Wind Power, Total og Royal Unibrew, og vi har vundet udbudsprocesser blandt en række andre store selskaber, herunder i Top100, hvor vi vil blive indstillet som ny revisor.”
Aktuelt er top 100 listen over de største virksomheder fortsat domineret af PWC med en markedsandel på 42%, efterfulgt af EY med 27% og Deloitte med 23%. KPMG har blandt andet Codan, House of Prince, Statoil og Postdanmark, som alle kommer fra det internationale netværk, samt Royal Unibrew. Indenfor de seneste år har PWC blandt andet kapret DSV, Carlsberg og Danish Crown.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.