Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Coops CSR-direktør: Vi skal udfordre vores fordomme

Joachim Kattrup

søndag 09. september 2018 kl. 11:15

Coop er med 1,7 millioner medlemmer nok den organisation i Danmark, der har størst indflydelse på, hvordan danskerne i dagligdagen møder bæredygtighed. Coops ambition er at være bannerfører for ansvarlighed og må både udfordre egne fordomme og tage stilling til, hvad verden har brug for, når nye produkter og tiltag skal balancere mellem forretning og ansvarlighed. Læs interview med Coops CSR-direktør, Signe Frese.

ØU: Hvordan er Coops ambition om at være ”bannerfører for ansvarlighed” grundlæggende forankret i jeres strategi? SF: ”I Coops strategi “Coop på vej”, der definerer hvor vi gerne vil være i 2023, spiller ansvarlighed en meget stor rolle. Der står, at vi skal være bannerfører for ansvarlighed i dagligvarehandlen. Den målsætning springer ud af vores 150 års historie som andelsejet virksomhed, og i vores vedtægter er det formuleret, at vi skal give noget igen til samfundet. Men det, vi giver tilbage, har naturligvis ændret sig over årene. Før i tiden handlede ansvarligheden om at sikre, at alle danskere havde adgang til gode råvarer, men nu fokuseres meget bredere på bæredygtighed gennem mange forskellige tiltag.”

Hvordan udtrykker den overordnede strategi sig konkret i bæredygtighedsinitiativer på ansvarlighedsagendaen? ”Vores kongstanke er, at bæredygtighed skal være en integreret del af vores forretning, og derfor har vi defineret vores CSR-strategi ud fra fire hovedindsatsområder – ’Bedre varer’, ’En stærk forbrugerstemme’, ’Balance i vores fodaftryk’ og ’En ansvarlig arbejdsplads.’ Vi ønsker at gå systematisk til værks og komme hele vejen. Vi kan gøre den absolut største forskel ved at bruge vores ”store maskine” og brede kontakt til mange forbrugere til at medvirke til en bedre verden. Fordi vi har 5 mio. kundetransaktioner om ugen, kan vi sammen med vores kunder f.eks. være med til at gøre en stor forskel for verden, hvis salget og udbuddet af varer med særlig omtanke, bliver større.”

Hvilke konkrete mål har I defineret med afsæt i jeres fire indsatsområder? ”Konkret vil vi under ’Bedre varer’ sælge 50 procent flere omtanke-vare i 2020 end vi gjorde i 2015. Isoleret set på økologiske varer vil vi gerne fordoble salget, på andre områder er det et andet tal. Under initiativet ’En ansvarlig arbejdsplads’ er målet, at vores fremtidige medarbejdere angiver ansvarlighed som en top tre årsag til, hvorfor de vil arbejde for Coop. Med ’Balance i vores fodaftryk’, har vi fokus på mere klassiske CSR-initiativer. Fx arbejder vi med et mål om at genanvende 95 procent af alt vores affald.

Og sidst vil vi med ’En stærk forbrugerstemme’ sætte dagsordenen på en række områder, hvor vi ved at forbrugerne har holdninger til ansvarlighed for bl.a. at påvirke den politiske proces i den retning, som mange af vores medlemmer ønsker det. Et eksempel på det er vores kamp imod skadelige kemiske stoffer, som vi har udfaset i vores egne varer, men som stadig er lovlige. Vi har etableret et CSR-board med højt forankrede nøglepersoner, der har det direkte ansvar for, at vores ansvarlighedsstrategi integreres i forretningen.”

I har 1,7 millioner medlemmer. Hvordan foregår arbejdet med at påvirke medlemmerne i forhold til de holdninger, som I mener er vigtige? ”Vi har selvfølgelig forskellige kanalstrategier. Et af dem er Samvirke, hvor du måske kan huske forsidebilledet med gasmasken, om sprøjtegift er hverdagskost og pesticider. Men også vores medlemsapp, SoMe kanaler og butiksrummet benytter vi til at nå vores medlemmer.” Hvordan definerer Coop, hvilke holdninger indenfor ansvarlighedsagendaen, der skal udtrykkes? Fx er kødforbrug i forhold til CO2-emissioner aktuelt lige nu som et område, hvor man i fremtiden kan forvente forandringer, holdninger og meget debat.

”For os handler det om at stille spørgsmålet om, hvad verden faktisk har brug for, og om vi som virksomhed kan gøre en forskel. Det er ikke altid sikkert, at vores kunder kender til alle nuancer i en problemstilling. F.eks. har vi af samme grund ikke valgt at udskifte plastikposer til papir, fordi det faktisk er mere miljøskadeligt, men i stedet udviklet klimavenlige bæreposer. Men beslutter vi os for at tage stilling, tager vi også ansvar for at kommunikere vores holdning. Konkret i kød og klimaspørgsmålet mener vi, at den er meget væsentlig, og vi arbejder med, hvordan vi kan påvirke forbrugeren til at spise mindre kød, oplyse om konsekvenserne og tilbyde erstatninger.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank