Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fagforbund kræver indgreb mod mæglers dobbeltkasket

Carsten Vitoft

søndag 09. september 2018 kl. 17:14

Flere af Danmarks største fagforbund vil ikke længere finde sig i, at pensionsmæglere tilbyder uvildig rådgivning og samtidig tjener ekstra millioner på at sælge deres egne investeringsprodukter. Det bør simpelthen ikke være lovligt, lyder det.

Flere af landets toneangivende aktører på arbejdsmarkedet, nemlig fire store fagforbund, gør nu fælles front mod en særdeles kontroversiel udvikling på pensionsmarkedet. Det drejer sig om LO, HK, FTF og Teknisk Landsforbund.

Fagforbundenes medlemmer bliver nu rådgivet af pensionsmæglere, der på en og samme gang agerer uvildige pensionsrådgivere og anbefaler deres egne opsparingsprodukter. ”Det er uhørt, at den slags arrangementer er lovlige. Og det er helt forrykt, at sagesløse ansatte betaler for uvildig rådgivning, som i virkeligheden er en pengemaskine for mæglerne. Vores medlemmer bliver malket, og de kan ikke engang sige nej, fordi det er deres arbejdsgiver, som er kunden for mæglerne i henhold til lovgivningen,” lyder det fra sektorformand Simon Tøgern fra HK Privat med 110.000 medlemmer.

UNDER KAMUFLAGE

Som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev er Danmarks hurtigst voksende pensionsmæglere begyndt at sælge egne opsparingsprodukter til medarbejdere i danske virksomheder. Det sker under kamuflage af ”uvildig” pensionsrådgivning. Det må høre op, og myndighederne må gribe ind, lyder det også fra forbundsformand Bente Sorgenfrey fra FTF, som repræsenterer 450.000 private og offentlige ansatte.

”Det er jo helt uhørt, at man kalder sig uvildig og på samme tid har egne produkter, som man rådgiver om. Så er man netop ikke uvildig i mine øjne. Man bør se på det her fra myndighedernes side, enten i Erhvervsministeriet eller Finanstilsynet. Det her er svært at gennemskue for alle, og vi skal ikke ud i en situation, hvor folk mister tilliden til at spare op til pension og vælger at spare op på andre måder,” siger hun til Økonomisk Ugebrev.

Problemets kerne er, at det i bedste fald må anses som svært, hvis ikke umuligt, at agere uvildig rådgiver, når man selv tjener flere penge på at anbefale danskerne et produkt frem for et andet. I værste fald kan kunderne helt fra starten havne i det forkerte pensionsselskab, hvis rådgiverens eget produkt ikke er at finde på hylderne i det ene pensionsselskab frem for det andet.

Pensionsmæglerne som Söderberg rådgiver nemlig på to stadier. Først og fremmest den virksomhed, som medarbejderne er ansat i, ved valget af hvilket pensionsselskab, der skal anvendes. Dernæst skal mægleren rådgive medarbejderne i virksomheden ved valg af pensionsprodukter. Og det er præcis her, at Söderberg forsøger at sælge deres eget produkt ind til virksomhedens ansatte.

Men det er ikke alle pensionsselskaber, der vil have Söderbergs produkt på deres hylder. Produktet har nemlig ikke givet et særligt højt afkast.

”En uvildig mægler skal i sagens natur være uvildig, og det er et problem, hvis det ikke er tilfældet. For så kan du med rette stille spørgsmålstegn ved, om kunden får tilbudt det bedste produkt. Vi er tilhængere af åbenhed i pensionssektoren, så det altid står helt klart for kunderne, hvad der tjener dem bedst, og derfor støtter vi en belysning af områ-det, så kunderne får bedre indsigt i mæglernes honorarer,” siger Lone Engberg Thomsen, forbundsformand i Teknisk Landsforbund og medlem af PFA’s bestyrelse 2014-2018.

BONDEFANGERI? Økonomisk Ugebrev beskrev i udgaven for en uge siden, hvordan medarbejdere i virksomheder helt per automatik får proppet mæglerens egen produkter ned i halsen. I en række tilfælde er det nemlig afkrydset i kontrakten med virksomheden, at medarbejdernes pensioner skal placeres i Söderbergs eget opsparingsprodukt, og det sker, inden medarbejderne får en egentlig rådgivning. Senest er det kommet frem, at det også er sket uden virksomhedens viden.

”Vi er enige med HK i, at det ikke er hensigtsmæssigt, at mæglere kan have egne økonomiske interesser, der kan skabe en form for inhabilitet i forhold til den mest profitable løsning for en medarbejders pensionsmidler. Vi anbefaler, at der etableres et armslængdeprincip. Som i andre sammenhænge er det altid et godt princip med klare regler til at imødegå risikoen for misbrug,” lyder reaktionen på det generelle problem fra stedfortrædende formand Arne Grevsen fra LO.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank