Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank-aktien ramt af FT-syndrom

Morten W. Langer

søndag 09. september 2018 kl. 17:22

Tirsdag og fredag i denne uge blev Danske Bank-aktien ramt af en forhammer, efter at den internationale erhvervsavis Financial Times på forsiden kunne fortælle nyt om Danske Banks hvidvask-sag. Hen over tirsdagen blev aktien sat 6-7 procent ned, svarende til en aktionærtab på 10 mia. kr. Men spørgsmålet er: Var der faktisk ny information?

Alene et kæmpe nettosalg fra udenlandske finanshuse på en halv mia. kroner hen over tirsdagen pressede aktien. Fredag var udlandet moderate nettosælgere med en kvartl mia. Og det skete, efter at udlandet over de seneste tre måneder faktisk har nettosolgt Danske Bank-aktier for 4,6 mia. kr. Økonomisk Ugebrev har talt med en stribe aktieanalytikere for at forstå, hvorfor de udenlandske investorer har trykket så hårdt på salgsknappen efter artiklen i Financial Times.

Den lysorange engelske erhvervsavis skriver som en nyhed, at et konsulentfirma, som udarbejder den længe ventede rapport for Danske Bank, har fundet ud af, at der på et enkelt år var russisk-relaterede pengestrømme gennem Danske Banks estiske filial på op mod 30 mia. USD, eller ca. 200 mia. kr. Tilsyneladende har historien rystet de FT-læsere og WP-læsere, som ikke kender de nærmere omstændigheder omkring sagen fra de danske erhvervsmedier, lyder vurderingen fra analytikerne.

De påpeger, at beløbet nok er stort, men at FT faktisk skriver, at der alene er tale om ulovlig hvidvask. ”An independent investigation into the money-laundering scandal at Danske Bank found that as much as $30bn of Russian and ex-Soviet money flowed through its Estonian branch in a single year,” skriver FT. De vurderer videre, at det således er uvist, om hele beløbet kan henføres til entydig ulovlig hvidvask, til mistænkelige transaktioner eller til transaktioner, som virker ok. De påpeger også, at 200 mia. kr. eller 960 mia. kr. i den kontekst ikke nødvendigvist er et stort beløb, da de store banker dagligt har transaktioner i denne størrelsesorden.

Videre lyder vurderingen, at med det normale gebyr på ca. 0,2 procent på pengeoverførsler vil der være tale om et overskud for Danske Bank i størrelsesordenen 400 mio. kr. ud af de 200 mia. kr. det pågældende år. Det skal sammenholdes med, at Danske Bank selv har oplyst, at banken over en periode på otte år har haft direkte indtjening på 1,5 mia. kr. fra den ulovlige eller mistænkelige hvidvask. Så tallene kan godt hænge sammen.

FT skriver også, at ”the findings, contained in a draft report commissioned by Denmark’s largest bank and seen by the Financial Times, raises questions for Danske’s leadership about who knew, and when, about the sheer volume of foreign money passing through its Estonian branch.”

Analytikerne er overraskede over, at Danske Bank-aktien tirsdag faldt så kraftigt. De tillægger det afgørende betydning, at artiklen blev bragt i netop Financial Times, som læses over hele kloden. Analytikerne estimater for bankens overskud er over de seneste måneder kun marginalt nedjusteret, så der er ikke ændrede indtjeningsforventninger, som har sat aktien ned. Hovedparten af kurstilbagegangen ses som investorernes øgede risikopræmie på Danske Bank-aktien i kølvandet på hvidvaskskandalen.

Særligt ses investorernes øgede CSR-fokus som en risikoparameter, som vægter tungt. Det vægter også tungt, at Danske Bank umiddelbart risikerer en bøde på 5-10 mia. kr., som vil begrænse bankens aktietilbagekøb de kommende år. Det kan investorerne ikke lide. Som det fremgår af kursgrafikken, er Danske Bank-aktien dykket betydeligt mere end andre nordiske bankaktier. I forhold til eksempelvis Nordea med op til 20 procent over de seneste tre må-neder, svarende til et ekstra kurstab på op mod 20 mia. kr. Forleden indgik den hollandske bank ING forlig med myndigheder om at betale en bøde på knap 6 mia. kr. efter hvidvask-problemer i perioden 2010 til 2016. ING’s aktiekurs har dog langt fra bevæget sig så negativt som Danske Bank-aktien.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank