Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Trump vender fokus væk fra Europa, mod Kina og Rusland

Økonomisk ugebrev

søndag 09. september 2018 kl. 18:42

Den amerikanske præsident har indtil videre opgivet at føre handelskrig mod Europa, men skærper tonen over for Kina og Rusland, hvor der ventes nye sanktioner. I denne kommentar skriver Jacob Kirkegård fra The Peterson Institute for International Economics, at Trump nedtoner handelskrigen mod de allierede i vesten, men at der kommer mere mod Kina og Rusland, hvilket både kan få økonomiske og sikkerhedsmæssige implikationer for hele kloden.

I de seneste uger er det lykkedes Donald Trump at tvinge Mexicos afgående præsident Pena Nieto til at indgå en ny NAFTA-aftale. Den vil blandt andet tvinge Mexico til gradvist at indføre langt højere lønninger i deres bilindustri, og en række andre tiltag vil ligeledes betyde, at fordelene for Mexico ved at være med i NAFTA bliver markant mindre. Hvorvidt Mexicos nye præsident fra den 1. december, Andres Manuel Lopez Obrador, også vil underskrive aftalen, er uvist. Spørgsmålet er nu om Justin Trudeau også vil være villig til at indgå en ny og for Canada dårligere NAF-TA-aftale med Trump, eller om han vil kalde Trumps bluff og se om denne – stærkt indenrigspolitisk presset – har den politiske kapital til at trække USA ud af det nordatlantiske frihandelsområde.

SADLER OM I HANDELSKRIG

Om NAFTA bliver opdateret efter Trumps formler er altså stadigt uvist, men det faktum, at en sådan aftale overhovedet er potentielt mulig i de kommende uger, er et signal om, at Trump til en vis grad, op til midtvejsvalget, er ved at sadle om i sin handelskrig med resten af verden. Samtidig havde EU-kommissionsformand Juncker tidligere på sommeren succes med at overbevise Trump om, at USA og EU i stedet for at indføre nye tariffer på EU’s bileksport skulle begynde nye frihandelsforhandlinger om nul-tariffer på stort set alle varer.

Det eneste, Juncker tilbød, var et tomt løfte om, at EU ville købe flere amerikanske soyabønner – der har kommissionen ingen indflydelse på. Kombineret med, at Trump-administrationen snarest vil indføre yderligere 200 mia. dollar i tariffer på stort set al kinesisk vareeksport til USA, synes det derfor tydeligt, at Trump er på vej til at fokusere sin handelskrig på Kina, mens resten af verden og mange af USA’s allierede slipper billigere.

På sin vis kan dette beskrives som et positivt skridt. I det mindste undgår den globale økonomi de værste handelskrigsscenarier. På den anden side er det dog klart, at en stadig mere alvorlig økonomisk konfrontation mellem verdens to største og atomvåbenbesiddende økonomier ikke vil efterlade resten af verden uskadt.

Specielt EU skal også være opmærksom på, at der i USA’s Kongres er potentialet til endnu mere alvorlige transatlantiske handelskonfrontationer. De nye, amerikanske Iran-sanktioner er allerede et alvorligt potentielt konfliktområde. Såfremt den amerikanske regering ikke stiller sig tilfreds med, at multinationale europæiske virksomheder trækker sig ud af Iran, men også begynder at sanktionere mindre europæiske virksomheder uden operationer i USA for deres samkvem med Iran, synes en alvorlig handelstvist med stærke geopolitiske overtoner uundgåelig. Det er svært at tro på, at de store tværpolitiske flertal i begge Kongressens kamre gennemtvinger en hurtigt løsning af en sådan konflikt.

HØGEAGTIG KONGRES

Samtidigt er Kongressen (endelig) begyndt at forhandle om eventuelle nye og meget barske sanktioner overfor Rusland, for at straffe Putin for hans indblanding i amerikanske valgkampe.

Den såkaldte DETER Act, fremlagt i Senatet med støtte fra både demokrater og republikanere, vil, såfremt Rusland af USA’s efterretningstjenester findes skyldig i nye forsøg på indblanding i amerikanske valg, blandt andet betyde, at de fleste store, russiske banker fryses helt ud af de internationale finansmarkeder, at Ruslands store, statsejede energi firmaer Gazprom, Rosneft og Lukoil rammes meget hårdt, og at russisk statsgæld ikke længere kan handles eller ejes af amerikanske institutioner. Det siger sig selv, at en sådan lov vil give meget store forskelle i sanktionsniveauet mod Rusland fra henholdsvis USA og EU, ligesom store europæiske økonomiske interesser i specielt Ruslands energisektor – såsom Nordstream2 – kommer i sigtekornet.

En markant yderligere forværring af det transatlantiske forhold i de kommende måneder kan, paradoksalt nok, derfor komme på grund af den amerikanske Kongres, snarere end på grund af Trump.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank