Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nordea går i offensiven

Steen Albrechtsen

lørdag 15. september 2018 kl. 12:39

Efter flere års omstrukturering og samlen-kræfter efter bl.a. Panama-skandalen er Nordea nu på vej i offensiven med opkøbet af Gjensidiges bankforretning som det klareste eksempel på det nye nordiske fokus.

Nordeas præsentation af regnskabet for 2. kvartal var fuld af selvtillid over den omstrukturering og digitalisering, som banken har gennemgået de senere år. De europæiske ambitioner er afløst af et rent nordisk fokus, og aktiviteterne i Rusland, Polen, Luxemburg og senest Baltikum er solgt fra. Omkostningsprogrammet med fjernelse af ca. 6.000 ansatte forløber lidt bedre end planen, ogefter en flerårig digitalisering med årlige IT-investeringer i niveauet 900 mio. EUR gennemfører Nordea f.eks. nu 30% af kundemøderne online.

Compliance og IT synes at være på plads og danner grundlaget for en ny offensiv strategi, der for alvor blev skudt i gang med sommerens køb af Gjensidige Bank i Norge for 5,5 mia. NOK. Gjensidige har næsten 5 mia. EUR i udlån og er med Nordeas ord en profitabel, voksende og ikke mindst digitaliseret bank, som dermed passer godt ind i Nordeas nye ”selvbillede”. Nordea forventer at investeringen vil øge indtjeningen per aktie fra år 1 og skabe et ”investeringsafkast” på 16% inden 2022.

Nordea bliver dermed den næststørste bank i Norge, og en distributions-/partneraftale med Gjensidige forsikring understreger ambitionerne. Ca. 2/3 af Gjensidiges 750.000 forsikringskunder er i dag ikke bankkunder.

På helt kort sigt var der igen fremgang i nettorenteindtægterne med 2%, hvor Nordea med ledelsens egne ord har nået et vendepunkt. Sammen med fortsat lave nedskrivninger var budskabet, at man følte sig meget komfortabel med at nå en bundlinje i 2018, som er højere end 2017.

Ledelsen ser ingen ændringer i nedskrivningstrenden for de kommende kvartaler. Eneste malurt i bægeret var aktiver under forvaltning i kapitalforvaltningsarmen som overraskende faldt i kvartalet. Den primære årsag var, at et par store institutionelle investorer valgte at insourche forvaltningen. Dette til trods lykkedes det for Nordea at øge indtjeningen fra kapitalforvaltningsarmen.

Hvor de danske bankaktier har haft et par svære måneder på det seneste, ser det anderledes ud i både Sverige og Norge. Her har Nordea og de nærmeste store konkurrenter kunnet præstere en kursfremgang, som kan anes i grafens højre side. Selv i dansk regning er Nordea-aktien steget til trods for, at SEK-kursen er faldet 2-3% de seneste måneder. Det er oplagt at gentage vores konklusion fra sidste Nordea-analyse om, at den svenske krone på kort sigt er den store joker for kursen.

I svensk regning nærmer aktien sig de 100 SEK, og dette års topniveau i intervallet 100-105 SEK. Det er fortsat det potentiale vi kigger efter, og vi ser derfor ingen grund til på nuværende tidspunkt at ændre vores seneste kursmål på 70-80 i dansk regning, trods bankens nyvundne selvtillid og styrkede ambitioner. Vi kan dog præcisere, at vi kigger efter toppen af intervallet – hvis SEK-kursen retter sig blot en smule, giver det et pænt kurspotentiale på 10-20% fra dagens kurs.

Analytikernes median kursmål ligger omkring 100 SEK, og indikerer således ikke noget stort potentiale i aktien. Målt på P/E for både i år og de kommende år værdiansættes Nordea helt på linje med sine nærmeste svenske konkurrenter og norske DNO. Variationerne er faktisk meget små.

Højt direkte afkast på Nordea-aktien
Attraktiviteten i Nordea-aktien er på nuværende tidspunkt den solide kreditbog, omkostningsprogrammet der følger planen og den stærke kapitalposition, som betyder, at Nordea kan fortsætte med at udbetale størstedelen af bankens indtjening i udbytte. Aktionærerne kan således se frem til et direkte afkast i niveauet 8% de kommende år, hvilket er ganske højt.

Det er blevet indikeret af Nordea-ledelsen, at man vil fastholde sin stærke kapitalposition som minimum indtil hovedkvartersflytningen og dermed den officielle indtræden (1.oktober 2018) i den europæiske bankunion er godt på plads.

Aktietilbagekøbsprogrammer eller lignende tiltag, der kan ændre kapitalstrukturen og booste udbetalingen til aktionærerne kan tidligst forventes, når Nordea har modtaget de nye europæiske kapitalkrav i efteråret 2019. Banken vil i overgangsperioden følge de nuværende svenske kapitalkrav.

Børskurs på analysetidspunktet: 68,50 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 70-80

Læs tidligere analyser af Nordea her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

9dfa3de00ddf4c2c77f93afe858539246be22af3

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank