Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bidragssatser for realkredit: Nyt hop i administrationsbidrag

Økonomisk ugebrev

mandag 16. marts 2015 kl. 8:51

Med Nationalbankens opgørelse for januar i år kan man nu se effekten af, at flere realkreditinstitutter har hævet prisen fra årsskiftet. Det ses mest tydeligt for husholdningerne, hvor bidragsprocenten, målt på alle de udestående, lån hoppede fra 0,80 procent til 0,83 procent. Fra maj til december 2014 havde satsen på alle de udestående lån holdt sig stabilt på 0,80 procent, efter en lille stigning i maj. Det forrige store hop i bidragssatserne kom i oktober 2013.

Med den nye stigning for private realkreditkunder er der nu siden primo 2010 tale om en samlet stigning i administrationsbidragssatsen på 60 procent over de fem år, fra et gennemsnit på 0,52 procent til nu altså 0,83 procent. I kroner er stigningen naturligvis langt større, da de samlede udlån til private også er steget i perioden. Den seneste stigning er bl.a. en effekt af, at der fra årsskiftet nu eksisterer marginale bidragssatser for private på over 2 procent. Det gælder f.eks. hos Nordea Kredit, hvor et variabelt forrentet lån med afdragsfrihed har en bidragssats på 2,05 procent for den del af lånet, der har pant mellem 60 og 80 procent af ejendommens værdi. Vi er dermed i en situation, hvor bidragssatsen i mange tilfælde er tungere end selve renteudgiften på lånet. Det gælder for de fleste variabelt forrentede lån, mens der stadig ikke er marginale bidragssatser så højt for fastforrentede lån.

Samtidig med, at der har været generelle stigninger for alle lånetyper, er forskellen mellem bidragssatsen på fastrentelån og variabelt forrentede lån steget ganske markant over perioden. For fem år siden var der kun en forskel på 5 basispoint mellem de to satser for nye lån. Denne forskel er nu femdoblet til 25 basispoint. Merprisen for et variabelt forrentet realkreditlån er dermed steget fra 10 procent til 36 procent over perioden. Når det gælder selskaberne, er der tale om en mere jævn udvikling i bidragssatserne. For den samlede mængde af udestående lån til ikke-finansielle selskaber var der i januar en gennemsnitlig bidragssats på 0,759 procent. For fem år siden var den til sammenligning på 0,497 procent. Det er dermed en stigning på 53 procent over de fem år.

Den gennemsnitlige sats på 0,759 procent omfatter samlede udlån på 646 mia. kr. Det er en stigning på 28 mia. kr. det seneste år, fra 618 mia. kr. Det betyder, at bidragsbetalingen fra de ikke-finansielle selskaber med niveauet fra januar i år betaler godt 4,9 mia. kr. årligt i administrationsbidrag, mod knap 4,5 mia. kr. for et år siden. I kroner er bidragsstigningen det seneste år således 450 mio. kr. for de ikke-finansielle selskaber. Nyt hop i administrationsbidrag Bidragssatser for realkredit Nationalbankens opgørelse for januar viser desuden, at der er sket en betydelig indsnævring af rentespændet mellem de fastforrentede lån og de variabelt forrentede lån. Det har i tidligere tider været almindeligt med et rentespænd mellem de to lån på omkring 3 procentpoint, og det har naturligvis været en væsentlig forklaring på, at rentetilpasningslån har været meget populære. Men det seneste år, fra januar 2014 til januar i år, er spændet mellem de to lån i gennemsnit indsnævret fra 2,82 procentpoint til nu 1,96 procentpoint. Samtidig er bidragssatsen på nye lån 25 basispoint højere for rentetilpasningslån i gennemsnit, og dermed er fordelen ved rentetilpasningslån indsnævret til 1,71 procent efter bidrag.

Det har i større stil sat gang i en trafik væk fra variabelt forrentede lån og over i fastforrentede lån. Det er utvivlsomt en bevægelse, der er fortsat i februar, hvor uroen omkring den danske krone pressede den faste rente endnu længere ned, hvilket i stor stil har ført til omlægninger af lån til fastforrentede lån med en kuponrente på 2 procent. Ifølge Nationalbankens opgørelse er der samtidig tale om en stigning i andelen af realkreditlån med afdrag.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank