Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Her er Danmarks bedste bestyrelsesformænd

Morten W. Langer

fredag 21. september 2018 kl. 17:55

Mange af de seneste års topscorere i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af bestyrelsesformænd har været inde og ude af ranglisten. Men én mand har sat sig fast i topgruppen, nemlig Kurt Larsen fra DSV. I år topper han ranglisten som en suveræn etter. Ratingen viser desuden, at der også er mange nedture blandt de tunge drenge.

DSV har været et af de mest stabile selskaber på det danske børsmarked efterhånden i årtier. På trods af, at selskabet agerer i den meget konjunkturfølsomme transportbranche, har ledelsen år efter år skabt resultater. Hertil kommer, at ledelsen nu med tidligere CEO Kurt Larsen som bestyrelsesformand, har skabt en enorm tillid blandt investorpublikummet – også hos de institutionelle investorer og blandt aktieanalytikerne.

Årets suveræne førsteplads til Kurt Larsen skal dog også ses i lyset af, at flere af de tidligere års mest hædrede og beundrede bestyrelsesformænd er drattet markant ned af ranglisten, viser årets rating, som er baseret på svar fra 23 aktieanalytikere og porteføljemagers.

Flere af historierne er velkendte:

Bert Nordberg. Vestas’ formand Bert Nordberg blev sidste år kåret som bedste bestyrelsesformand i Økonomisk Ugebrevs årlige formandsrating med en flot score på 4,4. I dette års rating er han dumpet ned på en bedømmelse lige over middel som nummer 16. Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet baggrunden for den mistede tillid, senest da vi fortalte om, at op mod ti procent af stemmerne på Vestas’ seneste generalforsamling var mod genvalg af Bert Nordberg.

Forløbet hen mod nedjusteringen af resultatforventningerne sidste efterår var en frustrerende oplevelse for analytikerne, der kunne se, at Vestas’ konkurrenter oplevede prispres, selvom Vestas i flere kvartaler benægtede alt. Til gengæld var ledelsesgruppen flittige sælgere af private aktier i denne fornægtelsesperiode, hvilket i dag ses som meget problematisk og et tillidsbrud.

Ole Andersen. En anden nedturskandidat er – ikke overraskende – Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen, også selvom bedømmelserne er indhentet før banken fremlagte sin hvidvaskredegørelse forleden. Som formand for Danske Bank er karakteren dykket fra solide 3,8 sidste år til under middel 2,4 i år.

Selvom der ikke er nogle oplagte direkte sammenhænge, er Ole Andersens stjerne som formand også faldet hos Coloplast og B&O, trods at sidstnævnte er en enestående turn-around case i dansk erhvervshistorie. Med andre ord tyder meget på, at Danske Bank-sagen har belastet Ole Andersen hele vejen rundt.

Jim Hagemann Snabe. Et tredje dyk fra stjernerne har ramt A.P. Møller-Mærsks bestyrelsesformand Jim Hagemann Snabe, som har skiftet sidste års ”tæt-på toppen” karakter ud med en middelkarakter. Investorer og analytikere efterspørger i stigende grad synlige tegn på, at strategien virker, og faktisk gør noget for at udvide sin fangarme fra dør til dør for kunderne, så man ikke kun er transportgrossist på en ekstremt konkurrencepræget bulk-forretning.

Toppen af ranglisten

I toppen af ranglisten har Kurt Larsen fået følgeskab af en stribe formænd, som ikke tidligere har været med i toppen af ranglisten. Ændringen skyldes langt hen ad vejen, at ”the best of the rest” nærmest per automatik er flyttet op i topgruppen, efter at det meste af den tidligere topgruppe er blevet alvorligt dumpet. Den nye to’er, Claus V. Hemmingsen fra DFDS, var sidste år nummer elleve, og den nye treer, Per Wold-Olsen fra GN Store Nord, var sidste år nummer 16. De scorer begge i år bedre end sidste år, men dog kun moderat bedre.

Royal Unibrews bestyrelsesformand, Walther Thygesen, besad ikke posten sidste år, men er rykket direkte ind på en flot femteplads, efterfulgt af Henrik Brandt fra Rockwool.

I det hele taget er der ikke mange bestyrelsesformænd fra den gamle garde med i toppen af ranglisten. Men der er én solid støtte, nemlig Michael Pram-Rasmussen, som rykker frem fra sidste års placering som nummer ni til nummer seks. Coloplast er et af de solide danske pharma-selskaber, som leverer år efter år, og det får Pram Rasmussen uden tvivl bonuspoint for.

Morten W. Langer

Økonomisk Ugebrev Ledelse bringer i fredagens udgave den årlige Rating af Bestyrelsesformændene i de 50 største børsnotede selskaber.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank