Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lovforslag, bekendtgørelser og rapporter

Morten W. Langer

fredag 28. september 2018 kl. 19:51

Det europæiske banktilsyn EPA går tæt på det danske finanstilsyn om dets hvidvask-sagsbehandling: I en pressemeddelelse fra Finanstilsynet hedder det, at ”Henvendelse fra EBA om hvidvasktilsyn. Den europæiske banktilsynsmyndighed EBA har i dag orienteret finanstilsynet om, at EBA i løbet af denne uge forventer at sende en formel henvendelse til finanstilsynet om Finanstilsynets varetagelse af hvidvasktilsyn. Henvendelsen sker på baggrund af sagen om Danske Banks filial i Estland. Direktør Jesper Berg siger i en kommentar: “Vi kender endnu ikke de præcise detaljer omkring EBA’s forespørgsel, men vores forståelse er, at EBA vil fokusere pa Finanstilsynets varetagelse af hvidvasktilsynet på koncernniveau og på udvekslingen af information med det estiske finanstilsyn.”

Lovkrav til redegørelse om mangfoldighed i børsnoterede selskaber udvides til at omfatte andet end kvinder: I udsendt udkast til lovforslag til ændring af årsregnskabsloven (side 22) hedder det, at ”det er i forbindelse med gennemgangen af implementeringen af ændringsdirektivet konstateret, at mangfoldighedsbegrebet, som anvendes i direktivet, skal forstås bredere end blot kønssammensætningen i virksomhedens ledelse og i en kontekst af, at sammensætningen af bestyrelsen kan have betydning for de største børsnoterede virksomheder langsigtede internationale vækst. Det foreslås, at årsregnskabslovens bestemmelse om redegørelse for samfundsansvar affattes på ny.

Det foreslås bl.a. tydeliggjort hvilke oplysninger, virksomheder har pligt til at give, uanset om de har en politik på området. Samtidig tydeliggøres det, at virksomheder skal oplyse på hvilke områder, de har valgt ikke at have en politik og at de tillige skal give en forklaring herpå (følg-eller-forklar modellen). Det foreslås således tydeliggjort, at virksomhederne altid skal give oplysninger om de væsentligste risici og om ikke-finansielle nøgleresultatindikatorer. Herudover indsættes der en bestemmelse, der gør det muligt for virksomhederne at undlade oplysninger i deres redegørelse for samfundsansvar, hvis offentliggørelse heraf vil volde betydelig skade for virksomheden i forbindelse med igangværende forhandlinger eller retstvister.”

Finanstilsynet genåbner undersøgelse af Danske Banks hvidvasksag: I svar fra Finanstilsynet til Folketingets Erhvervsudvalg hedder, at ”I sin afgørelse har Finanstilsynet medtaget et lignende citat fra et møde i 2014. Finanstilsynet fandt det mere relevant at have dette citat med, da det afspejler beslutningsprocessen i banken efter whistleblowerens henvendelse og efter intern revisions undersøgelser.

Bankens ledelse traf dermed i 2014 sine beslutninger om aktiviteterne i Estland med væsentligt større viden, end de havde i 2013. Finanstilsynet genåbner på baggrund af Danske Banks egen undersøgelse Finanstilsynets undersøgelse om Danske Banks ledelse og styring i den Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm. del endeligt svar på spørgsmål 338 Offentligt 2/2 estiske hvidvasksag med henblik på at klarlægge, om grundlaget for afgørelsen af 3. maj 2018 har ændret sig.”

Nyt råd om samfundsansvar og verdensmål: Regeringen forsøger sig nu med det fjerde råd om samfundsansvar, også denne gang i en ny afskygning, som skal søge at undgå de konfliktområder, som har kostet de andre regeringsnedsatte råd livet. I et svar oplyser ministeren, at ”Da det blev besluttet at nedsætte et nyt råd for verdensmål og samfundsansvar var det bl.a. for at understøtte regeringens handlingsplan for den nationale opfølgning på FN’s verdensmål.

I handlingsplanen har regeringen bl.a. understreget, at danske virksomheders engagement i verdensmålene skal understøttes ”med øje for både nye forretningsmuligheder og øgede forventninger til lokal og global bæredygtighed” og med ”respekt for internationale standarder og retningslinjer for ansvarlig virksomhedsdrift”. Dette er fordi, regeringen ønsker, at danske virksomheder skal være førende inden for ansvarlig, social og bæredygtig virksomhedsdrift. Det nye råd for samfundsansvar og verdensmål skal være med til at understøtte dette arbejde. Jeg ser derfor frem til at lancere rådet for samfundsansvar og verdensmål i løbet af 2018, så vi kan få sat skub i dialogen mellem virksomheder og interessenter om arbejdet med samfundsansvar og verdensmål.”

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank