Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Aktierally afblæst næsten før det kom igang

Morten W. Langer

lørdag 29. september 2018 kl. 18:45

Aktierally afblæst næsten før det kom i gang. 
På denne plads varslede vi for en uge siden oplægget til et nyt aktierally for europæiske og danske aktier. De fleste har sikkert opdaget, at sådan gik det langt fra. Vores vurdering var baseret på, at flere vigtige risikoindikatorer for de finansielle markeder de seneste 2-3 uger har udviklet sig meget positivt.

Faktisk så positivt, at der var grundlag for mere optimisme end på noget andet tidspunkt i år. Onsdag fik aktierallyvurderingen endnu mere næring, da den amerikanske centralbank indirekte varslede, at vi nærmer os slutningen på den aktuelle rentestramningscyklus. Derved vil man nu kunne øjne en ende på forhøjelserne af den korte rente. Renteforhøjelser, som i bund og grund er gift for aktiemarkederne.

Markedet nåede at udløse et kortvarigt købssignal.

Faktisk nåede aktiemarkederne at udløse et kort købssignal torsdag eftermiddag, hvor de tekniske signaler viste brud op gennem den vigtige faldende trendlinje. Men fredag faldt det hele sammen igen, fordi den nye italienske regering fremlagde et statsbudget, som bryder med en aftale med EU-kommissionen om et budgetunderskud på højst 0,8 procent af BNP. Forslaget lyder på det tredobbelte, nemlig minus 2,4 procent.

Men det store opgør mellem den nye italienske regering og kommissionen kommer først i midten af oktober, hvor kommissionen kan nedlægge veto mod forslaget fra den italienske regering. Der er altså lagt op til et drama, hvor udfaldene går lige fra en total konfrontation, hvor den italienske regering ignorerer EU kommissionen, med hvad deraf følger af sanktioner eller trusler om et EU exit, – til at kommissionen bøjer af i et eller andet omfang, hvilket vil være et knæfald, der kan danne en uoverskuelig præcedens for kommende budgetoverskridelser.

Så ånden er nu ude af flasken, og den kommer næppe ind igen lige foreløbig. Så selvom aktiemarkedet faktisk var parat til en ny fremgangsperiode, er sandsynligheden for at det vil ske med europæiske aktier, stærkt faldende.

Ambu er faldet over 40 procent fra toppen, men mere kan være på vej.

En af de seneste års mest succesrige aktier på det danske aktiemarked, Ambu, har fået det seneste fået læsterlige tæsk. Fundamentalt er der ikke uændret synderligt på selskabets indtjeningsforventninger, og der er heller ikke kommet en nedjustering. Men der har været en stribe andre ”ulykker”, der kan føre aktien endnu længere ned.

For det første handles den fortsat til en horribelt høj værdiansættelse på 50-60 gange næste års overskud. For det andet har både bestyrelsesmedlemmer, altså insidere, og storaktionærer, solgt ud af deres aktiebeholdning. For det tredje har adm. direktør Lars Marcher været involveret i en absurd sag, hvor han angiveligt har truet Carnegie med sagsanlæg efter finanshuset kom med en kritisk analyse af Ambu.

For det fjerde kom Nordea forleden med en analyse af selskabet, hvor der blev sået tvivl om markedspotentialet for Ambus engangsendoskoper til tarmundersøgelse. Nordea har efter en gennemgang af de amerikanske sundhedsmyndigheders (FDA) database, hvori infektioner med endoskoper registreres, afsløres, at ”antallet af infektioner, som har ført til komplikationer, har været kraftigt faldende de seneste år.”

Videre oplyser banken, at ”samtidig har endoskopproducenterne Pentax og Olympus lanceret genanvendelige endoskoper med engangsspidser, hvilket yderligere skulle reducere risikoen for infektioner.

Dermed mindskes et af de vigtigste argumenter for at bruge engangsendoskoper i dette behandlingsområde”. Grundlæggende er Ambu fortsat et super selskab, men de nye oplysninger om markedspotentialet og investorernes vigende tillid til Lars Marcher kan kortsigtet koste mere på kursen.

Presset på Danske Bank aktien er aftagende. 

Selvom de udenlandske investorer fortsætter med at nettosælge Danske Bank aktier, er presset taget af aktien efter hvidvaskredegørelsens offentliggø-relse. Op til offentliggørelsen smed udenlandske investorer Danske Bank aktier ud for flere milliarder, men udsalget er meget mere afdæmpet nu. Kursudviklingen har også i højere grad fulgt de øvrige bankaktier den seneste tid dog med en lille pil nedad. På to ugers sigt ligger Danske Bank aktien stort set uændret, mens Jyske Bank er faldet én procent og Nordea steget én procent.

I den aktuelle kurs for Danske Bank er indbygget en risikopræmie, som modsvarer en bøde fra myndighederne på op mod 15-20 mia. kr. Blive bøden mindre, vil det sikkert kunne løfte aktien en del. Usikkerheden knytter sig også til, om de store investorer vil ekskludere Danske Bank aktien på grund af krav til samfundsansvar i de børsnoterede investeringer. En anden risiko er, at velhavende investeringskunder og erhvervsvirksomheder dropper banken. Der er helt sikkert overvejelser om det mange steder. Men vi forventer ikke nogen stor negativ effekt, fordi det grundlæggende er bøvlet at skifte bank.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank