Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Børsen om vurderinger: Vær beredt på næste skandale

Sten Thorup Kristensen

fredag 05. oktober 2018 kl. 18:42

Som journalist, der arbejder med et stofområde, har man af og til en ret sikker fornemmelse af, at noget er ved at køre helt af sporet. Man kan skrive om det, men det vækker sjældent stor opmærksomhed, for skandaler er nu engang abstrakte, indtil de rammer jorden og bliver konkrete. Men i Børsen tirsdag var der i to diskret placerede artikler antydninger af et emne, som vi nok skal komme til at høre meget mere om.

Det handler om de kommende ejendomsvurderinger fra skattemyndighederne. Den ene af artiklerne fortalte, at de nye vurderinger, der efter planen skal introduceres næste år, måske bliver forsinkede. Det vil i sig selv føre til en del knubbede ord. Men det helt store problem kommer, når vurderingerne er her, og systematikken ikke længere bare er teoretisk. Det var emnet i den anden artikel, som er et læserbrev fra Ib Axelsen, næstformand for Skatteankenævn Midtøstjylland.

Han beskriver det element, at der i de nye vurderinger skal indlægges en forsigtighedsmargin på 20 procent, således at man kun bliver beskattet af ejendomsværdien minus 20 procent, og heller ikke kan klage, hvis vurderingen ligger op til 20 procent for højt. Man undrer sig over, hvem der har fundet på dét system. Men det skal der nok blive boret i en dag – for det er totalt defekt.

Den angivelige rabat findes ikke; den er blot magi med procenterne, fordi man justerer skattesatsen tilsvarende rabatten. Hvad der står tilbage er blot, at langt de fleste borgere mister muligheden for at klage over vurderingerne. Det bliver derfor spændende at se, hvad reaktionen bliver, når det gå op for boligejerne, at de kan blive opkrævet op til 40 procent mere end naboen med en tilsvarende bolig, uden at kunne gøre noget ved det. For 20 procent fejlmargin fra to modsatte sider giver meget mere end 20 procent. Vil den tilstand holde hen over en valgkamp?

Berlingske om Novo Nordisks nye formål?

Selv om de to insulinproducenter lavede det samme og kunne høste store skalafordele, var fusionen mellem Novo og Nordisk i 1989 ikke uproblematisk. De to selskaber havde vidt forskellige kulturer. Mens Nordisk var idealisterne, der var dybt dedikerede til at hjælpe diabetikere, var Novo forretningsfolkene, der ville tjene penge. Det fusionerede selskab har opnået sin enorme succes, fordi det er lykkedes at kombinere de to drivkræfter.

Nu vil koncernen, ifølge Berlingske, kaste sig over forskning i midler mod alzheimer og parkinsons syge. Der sker blandt andet i erkendelse af, at vækstpotentialet inden for diabetes ikke er uendeligt. Af alle gode grunde må man naturligvis håbe, at Novo Nordisk får held med sit nye indsatsområde. Og det bliver også en spændende case at følge i henseende til tidens trend med, at virksomheder skal have et formål. Kan Novo Nordisk så at sige adoptere et nyt hjertebarn, eller vil det hen ad vejen vise sig, at man hellere skulle have koncentreret sig om dét, man allerede havde? Aktionærerne kan ikke bare vente og se. De må forholde sig til det her og nu.

Det er dansk, det er trangt

Danskere som gør sig godt i udlandet, er godt stof i danske medier. Også når det gælder iværksættere, og Børsens forsidehistorie forrige torsdag var en begejstret fortælling om Morten Meisner-Jensen, der efter salget af Mofibo har slået sig på telefonbokse. Det lyder bedaget, men de bliver brugt i storrumskontorer, hvor medarbejderne har brug for ro til at tale i. Det er der stor efterspørgsel efter.

Selskabet har fået ordrer fra prominente firmaer som Google, Nike, Walmart og J.P. Morgan. Tillykke til Morten Meisner-Jensen. Men historien kalder også på en eftertanke: Det klassiske kontor bliver gradvist afløst af kontorlandskaber, som sparer kvadratmeter, men som mere typisk bliver solgt til medarbejdere og offentligheden som fortrinlige innovative miljøer, hvor medarbejderne kan møde hinanden på kryds og tværs. Men at mange medarbejdere foretrækker at stå i et lukket rum på cirka en kvadratmeter, fortæller en helt anden historie: Nemlig om det ubehag, de oplever i storrummene.

Det er et forbløffende fænomen. De unge generationer på arbejdsmarkedet siges at kræve, at deres arbejdsgiver støtter et udvalg af gode formål. Men de accepterer altså, at de selv må tilbringe en god del af arbejdsdagen i en trang telefonboks, hvor deres forældre eller bedsteforældre havde eget kontor, eller i det mindste en afskærmet kontorplads. Men hvor længe endnu accepterer de det? Måske er der én, der en dag vågner op ved at se varemærket på telefonboksen. Morten Meisner-Jensens selskab hedder ”Room”, og det er ren newspeak for så vidt, at ”room” netop er, hvad medarbejderne ikke har.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank