Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Komité vil følge international tendens i corporate governance

Morten W. Langer

søndag 07. oktober 2018 kl. 19:21

I interview oplyser formand for God Selskabsledelse, Lars Frederiksen, at komiteen de kommende år vil følge den internationale tendens i god selskabsledelse. Især de nye engelske anbefalinger kan blive forbillede for senere danske justeringer. ”Med de mange udenlandske investorer på det danske aktiemarked, må vi forholde os til de internationale spilleregler,” siger han.

ØU: England har jo historisk være frontløber omkring anbefalinger om god selskabsledelse, og de har i høj grad dannet den internationale tendens og best practice. Kigger I i komiteen på de ret markante nydannelser i de engelske anbefalinger? LF: ”Vi er opmærksomme på, at der i juli 2018 er kommet en opdateret version af den engelske Corporate Governance Code, og implementeringen af det justerede regelsæt vil blive fulgt med interesse af Komitéen i det kommende år. Det forventes at blive anvendt til inspiration for fremtidige opdateringer af de danske Anbefalinger for god Selskabsledelse.”

Et af de nyere områder i anbefalingerne, er at bestyrelsen, herunder formændene for de enkelte bestyrelsesudvalg, har selvstændig pligt til at holde sig opdateret med, hvad aktionærerne og andre interessenter mener om selskabet. Så det er ikke kun aktionærerne, der skal være proaktive. Også selskabet selv? ”I komiteen har vi jo allerede overfor selskaberne givet udtryk for, at vi finder det gavnligt, at man kommunikerer med aktionærer og andre interessenter, herunder også at formanden skal være mere tilgængelig. Det er for tidligt at sige noget klart om, hvorvidt vi skal gå længere ad den vej herhjemme. Men det er også klart, at det er en trend, at det aktive ejerskab – og dialogen mellem selskab og interessenter, kommer til at fylde mere og mere.”

I de nye UK anbefalinger trækkes der nogle klare linjer mellem god selskabsledelse og sammenhængen over til, at selskabets ledelse skal have fokus på en langsigtet bæredygtig udvikling for selskabet, og det skal i årsregnskabet beskrives, hvordan ledelsen ser på muligheder og risici for at skabe en langsigtet sund udvikling for selskabet. Det fastslås også, at bestyrelsen skal overvåge og sikre, at virksomhedskulturen, så der er overensstemmelse med virksomhedens purpose, værdier og strategi?

”Ja, det er en rigtig spændende udvikling, hvor man vel kan sige, at G’et i ESG begynder at smelte sammen med E’et og S’et. Jeg tror da, at det er noget vi kommer til at diskutere i komiteen, når vi skal igennem en større revision. En virksomhed er ikke noget uden medarbejdere og en tilhørende kultur. Og en virksomhed er heller ikke noget uden et purpose. Så det giver fuldstændig mening at arbejde i den retning. Hvordan det kan implementeres i danske anbefalinger, har vi ikke overvejet nærmere.”

I de nye engelske anbefalinger lægges også vægt på, at selskaberne i endnu højere grad forklarer, hvad de gør, og hvad de tænker, fremfor blot box ticking, altså med ikke forklarende ”ja, vi følger”? ”Jeg synes, at det er en god tilgang, for virksomheden tilfører jo ikke værdi ved blot at sige, ja, vi følger. Det kunne oplagt være interessant at drøfte herhjemme, hvordan vi kunne tage nogle flere skridt i den retning.”

I de engelske anbefalinger indgår det nu også, at hvis der er aktionærer svarende til tyve procent af de afgivne stemmer på generalforsamlingen, der stemmer nej til ledelsens forslag, så skal ledelsen efterfølgende redegøre for, om man agter at tage actions i den anledning? ”Umiddelbart vil jeg gerne se, hvordan den ordning fungerer i praksis, før jeg har en holdning til det. Det er jo normalt ikke den måde, vi driver ejerskab og governance på i Danmark. Enten bliver forslag vedtaget eller forkastet. Alene det forhold, at flere store investorer nu offentliggør voting records, vil sikkert få bestyrelserne til at forholde sig til, hvorfor der er mange nej-stemmer på generalforsamlingen. Er det eksempelvis på grund af en proxy rådgiver, som ikke har forstået selskabets særlige forhold?”

På den kortere bane lægger I op til at tage højde for aktionærrettighedsdirektivet i anbefalingerne? ”En af konsekvenserne af det kommende aktionærrettighedsdirektiv, som skal være indarbejdet i dansk lovgivning næste sommer, vil formentlig være, at vi begrænser antallet af anbefalinger. Mange af vores anbefalinger om ledelsesaflønning bliver på den ene eller anden måde formentligt implementeret i dansk lovgivning, og vi vil undgå dobbeltkonfekt ved også at have det samme i anbefalingerne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank