Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

NGO: Impact investorer må leve med lavere afkastmål

Joachim Kattrup

søndag 07. oktober 2018 kl. 19:48

Interview: Folkekirkens Nødhjælp er en af få NGO’er, der er med i regeringsinitiativet P4G – Partnering for Green Growth. P4G har til formål at udvikle partnerskaber mellem civilsamfund, erhvervsliv, investorer og regeringer, med henblik på at fremme konkrete løsninger på FN’s verdensmål og klimaaftalen fra Paris. Generalsekretærer Birgitte Qvist-Sørensen mener, at partnerskaber mellem investorer, erhvervsliv og NGO’er er vejen frem. Men også, at investorerne må leve med lavere finansielle afkastmål, hvis de samtidig vil skabe reel social impact, lyde budskabet.

ØU: Hvordan ser I som NGO på strategiske partnerskaber med erhvervslivet? BQS: ”Vi har længe arbejdet med privatsektoren. Men det har tidligere handlet meget om synlighed mod en donation. Det er også en god løsning, for penge kan vi altid bruge. Men vi tror ikke, at det på sigt er forretningsmodellen. Vi oplever faktisk heller ikke, at virksomhederne ønsker blot at levere en stor pose penge, og det er heller ikke noget vi direkte efterspørger. Vi vil gerne se strategiske partnerskaber, som noget der bygger på vidensoverførsel mellem os og virksomhederne og investorer. Det er f.eks. udgangspunktet i vores samarbejde med Arla Food Ingredients, hvor partnerskabet handler om at udvikle ideer til en mere bæredygtig og lokal fødevareproduktion i Etiopien, Uganda og Kenya.”

Hvordan ser jeres forretningsmodel for strategisk partnerskab med privatsektoren ud? ”Vi forsøger gennem strategiske partnerskaber at udvikle produkter, der passer til lokale landeforhold og som kan være interessante for danske virksomheder at være med til. For os handler det om, at vi på grundlag af strategiske partnerskaber kan søge funding hos tredje part som for eksempel Danidas program for Market Development Partnerships.”

Kan du give et eksempel?
”Ja, sammen med Arla arbejder vi f. eks. med valle, der er en god proteinrig ingrediens fra ostemassen. I de områ-der vi er, er proteinmangel et problem på grund af dårlig ernæring. Så sammen med lokale bønder og mejerier udvikler vi et proteinrigt yoghurtprodukt med hjælp fra Arla.

Tanken er så, at produktet skal indgå i den økonomiske værdikæde på markedet, leveres til skolebørn og gravide kvinder osv. Vi spejler os i Verdensmålene og søger at udvikle løsninger, der kan indgå i den sammenhæng.”

Arbejder I med at udvikle markeder eller er partnerskaberne rettet mod markeder, der allerede eksisterer? ”Det kan være begge dele. For yoghurtproduktet er der allerede et marked. Men i andre programmer skal markedet udvikles fra bunden af. Meget handler om, at vi kan se nogle store udfordringer. Ikke mindst er mange børn som følge af fejlernæring i Afrika forsinket i deres vækst og hjernekapacitetsudvikling, og de kommer måske aldrig op på niveau med fx danske børn. Det vil vi rigtig gerne forandre, og vi har mange dygtige virksomheder i Danmark indenfor landbrug, der kan hjælpe til med både at løfte ernæringen og udvikle markederne for det.

For de mennesker vi hjælper, er vores mål ikke, at de blot får nogle penge, men at de løftes til at indgå i en reel værdikæde.” Hvordan udvikler man markeder, som reelt virker for nogle af verdens fattigste mennesker? ”Vi diskuterer bl.a. med IFU (Investeringsfonden for Udviklingslande, Red.), hvordan vi også kan skabe investeringer til de mindre iværksætterprojekter, og ikke kun til de helt store programmer, fordi interessen fra investorerne og donorer er stor. Men afkastforventningerne skal afstemmes meget grundigt, fordi sociale projekter har en anden karakter og strækker sig over længere tid. Hvis man både vil have afkast og social impact er det nogle andre finansielle afkastmål man som investor skal leve med.”

Kan investorerne leve med lavere afkast end de normalt forventer? ”Det oplever jeg, at der er mange der vil. Især blandt kvinder er der stor villighed til at investere i social impact på andre vilkår end markedsvanlige investeringskrav. Så udfordringen er mere, at mange fonde kræver meget store investeringer for at være med. Men der er potentiale i de mindre projekter under én million i investering, og det er det investeringsmarked vi gerne vil være med til at udvikle. Og det er også det, vi har diskuteret med IFU om, hvordan vi fremmer. I forhold til private investorer oplever jeg, at der er bud efter projekter eller mindre virksomheder, man kan investere i.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank