Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fremtidsforsker: Pensionssektor bør udnytte mistillid til bankerne

Carsten Vitoft

søndag 09. september 2018 kl. 10:51

Bankerne er ved at have forpasset muligheden for at håndtere danskernes private data, på grund af mistillid efter de mange hvidvasksager og uigennemsigtige gebyrer. Det giver en oplagt mulighed for pensionssektoren til at løfte opgaven, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator i dette interview. Læs videre i artikelserien om fremtidens pensionssektor.

Den massive tillidskrise til bankverdenen ovenpå finanskrisen og de meget medieomtalte skandaler om hvidvask og gebyrer kommer på længere sigt til at koste mere end bøder og tabt respekt for bankerne. Det betyder nemlig, at danskerne mister tilliden ved at give bankerne adgang til deres private data, vurderer fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator.

Det er godt nyt for pensionsbranchen. For ifølge fremtidsforskeren har den den nødvendige legitimitet til at løfte opgaven med at varetage vores data. ”Det skulle have været en opgave for bankerne at få vores liv til at blive en god investering. Men deres troværdighed er nu så lav, at danskerne næppe vil give dem adgang til at rådgive på baggrund af deres personlige data,” siger Liselotte Lyngsø.

UNIK POSITION

Det er data, som er særdeles værdifulde. I pensionsregi kan de f.eks. anvendes til at forbygge livstruende sygdom eller hjælpe kunder lige præcis på det tidspunkt, hvor de har behov for nye ydelser og ekstra forsikringer.

”Det giver en helt unik position at være i besiddelse af sådanne data. Vi ser flere og flere tilfælde af, at danskernes godt vil dele de informationer, men kun hvis de har tillid og får en klar fordel ud af det. Den nye generation er vant til at få feedback på alt, hvad de foretager sig. Så de er langt mere åbne for det, hvilket vi allerede har set i forsikringsbranchen, hvor en boks, der registrer, hvordan du kører, kan føre til lavere præmier på ens forsikringer,” forklarer fremtidsforskeren.

Men muligheden for pensionsbranchen kommer ikke gratis. Den kræver en ændring af både strategi og kommunikationen med kunderne, hvis branchen skal kunne løfte opgaven.

”Den skal begynde at tale til danskernes lyst frem for deres frygt. I dag handler det om at advare folk om, hvorvidt de har sparet nok op. Kommer branchen ikke i gang nu med nye, konstruktive livsstilsbudskaber og relevante individualiserede pakker, som f.eks. af sikring af livskvalitet, livslang læring og træning, glider chancen dem af hænde. For så kommer de store udenlandske tech-koncerner og løfter forsikringsopgaven i stedet. Det er nu, den unikke mulighed er der,” siger Liselotte Lyngsø.

Pensionsbranchen skal forstå to væsentlige strømninger i samfundet. For det første at den hidtil anvendte autoritetskommunikation, oppe fra og ned og med en masse formaninger, er død. I stedet stoler vi på bloggere og andre, som vi kan genkende os selv i. For det andet at fokus på, hvor mange kroner og ører vi får til rådighed, opleves som irrelevant og primitivt i forhold til vores forventning om at blive præsenteret for nogle livsstilsscenarier, som vi kan stile imod. På samme måde som gamere, der i virtual reality bygger deres fiktive univers, vil vi inspireres, inddrages og være medskabere af vores produkter. ”Vi kender det alle kun for godt at kontakte vores pensionsselskab med en forespørgsel, for derefter at blive henvist til selskabets hjemmeside. Vi føler os bestemt ikke mødt eller genkendt og ender derfor med at søge hen i communities på nettet, hvor vi kan møde ligesindede. Det er som om pensionsbranchen ikke har forstået, at vi vil inddrages,” siger Liselotte Lyngsø.

SLUT MED OVERFLADISK MARKEDSFØRING

Derfor duer det ikke længere blot at tegne et sponsorat i kvindehåndbold, hvis man vil henvende sig til kvinderne. Eller at lave en pensionsapp til en smartphone, hvis man skal henvende sig kunder under 35 år. Der skal langt mere og andet til, lyder det fra fremtidsforskeren.

”Et pensionsselskab skal være lidt som en god sports-BH. Det skal løfte, støtte de rigtige steder og få os til at se godt ud. Vi skal jo holde til et meget langt liv på arbejdsmarkedet, hvor pension vil blive erstattet af pauser til uddannelse og re-orientering. I dag udgør statens støtte til voksenuddannelse sølle 3 procent af det samlede uddannelsesbudget, så her ligger en oplagt mulighed for private aktører,” slutter Liselotte Lyngsø fra Future Navigator.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank