For andet kvartal i træk venter analytikerne svage resultater fra de store danske selskaber i C20, viser data fra Thomson Reuters. De forventer et fald på 1,3 procent i selskabernes overskud i forhold til samme kvartal sidste år. Det er det fjerderingeste i 18 EU-lande.
I gennemsnit faldt overskuddet per aktie i andet kvartal 2018 i de danske C20-selskaber med 2,5 procent i forhold til samme kvartal sidste år. Det var det tredjesvageste i 18 EU-lande. I dette års tredje kvartal ser det ikke meget bedre ud, og de svage udsigter kan være en af forklaringerne på, at de danske storaktier på det seneste har været udsat for brandudsalg.
I kun fire ud af 18 lande forventer analytikerne, ifølge Thomson Reuters, faldende overskud. I Sverige forventes gennemsnitlig overskudsfremgang på 4 procent og i Norge plus 8 procent. Den svage danske resultatudvikling skal ses i lyset af, at overskuddene i det europæiske Stoxx600-indeks i andet kvartal steg 6 procent, hvor det store trækdyr var energirelaterede aktier, råvareaktier og ikkecykliske forbrugsaktier.
Overskuddene i healthcareselskaberne blandt de 600 Stoxx-selskaber, som også omfatter de danske C20-selskaber, dykkede hele 8 procent, og det ramte også bredt i de danske selskaber. Billedet er langt hen ad vejen det samme i 3. kvartal, hvor healthcare igen står foran et minus, denne gang med et overskudsfald på knap 5 procent. Teknologi og de finansielle selskaber står til at klare sig betydeligt bedre end i det foregående kvartal.
Hvis de danske C20-selskaber indenfor healtchcare, blandt andet Novo Nordisk, Lundbeck, GN Store Nord, William Demant, Ambu, Coloplast og Genmab, følger den europæiske norm, vil de samlet set få vigende overskud i det igangværende kvartal.
Ændrede overskudsestimater
Økonomisk Ugebrev har også set på, i hvor høj grad analytikerne har ændret syn på de danske aktier de seneste tre måneder. Vi har set på, om analytikerne under ét har op- eller nedjusteret deres overskudsestimater for de enkelte selskaber, baseret på data indsamlet af Factset.
Som det fremgår af tabellen har analytikerne opjusteret deres forventninger markant til A.P. Møller-Mærsks overskud om et år, nemlig med over 15 procent. Aktien er over de seneste tre måneder steget 8 procent, hvilket er en af de bedste præstationer i C20-indekset. Lige efter kommer analytikeroptimisme omkring Ambus overskudsudvikling, som er opjusteret næsten lige så meget som Mærsks. Her er aktien over de seneste måneder alligevel styrtdykket, og det skyldes en i forvejen eksorbitant værdiansættelse, som nu er på næsten 70 gange næste års overskud.
I den anden ende af skalaen har analytikerne skåret ned på de forventede overskud for Ørsted, Pandora og Danske Bank. For Pandora er det velkendt, at smykkeselskabet står overfor store udfordringer, hvor der skal findes en ny CEO.Det første danske C20-regnskab i den kommende regnskabssæson kommer fra Chr. Hansen den 15. oktober.