Analysen blev bragt i Økonomisk Ugebrev Formue lørdag formiddag. Prøv uforpligtende tre udgaver ved tilmelding her:
Vi står foran den mest afgørende aktieuge i 4 år: Overskriften lyder måske lidt dramatisk. Men det er faktisk det vi ser, når vi kigger på den seneste markedsudvikling. Det amerikanske aktiemarked er normalt styrende for retningen på de øvrige vestlige aktiemarkeder, og derfor er det vigtigt at følge med i det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks, som består af de 500 største amerikanske selskaber. Konkret følger vi S&P Future kontrakten, som handles næsten hele døgnet rundt.
Efter det kraftige kursfald i forrige uge var dette indeks under det markedspsykologisk vigtige 200 dages glidende gennemsnit. Som det er sket tidligere gange de seneste år, ville det havde været naturligt med en positiv korrektion fra denne platform, og den kom da også i mindre grad med massive stigninger i starten af ugen.
Problemet er, at den positiv korrektion allerede har tabt luften igen. Og det er et helt nyt billede, der tegner sig i forhold til test af 200 dages glidende gennemsnit de seneste 3-4 år. Som det fremgår af kursgrafen tester S&P Future fortsat det lange glidende gennemsnit, efter et kortvarigt forsøg på at gå højere. Det er meget bekymrende, at markedet allerede har tabt pusten så hurtigt igen, og det vidner om, at de professionelle investorer har mere travlt med at sælge ud end at købe op.
Særligt store risici på det danske aktiemarked: Vi har tidligere beskrevet, hvordan de underliggende risici på det danske aktiemarked er langt større end på de store aktiemarkeder. I hovedparten af de danske aktier er omsætningen, eller likviditeten, som man kalder det, ikke særlig stor. Det betyder, at selv små ubalancer mellem køberside og sælgerside kan udløse store kursfald, som måske ikke ud fra en fundamental vurdering er retfærdig.
I det aktuelle aktiemarked spiller selskabernes reelle værdier en mindre rolle, i hvert fald kortsigtet. Fordi hvis der er sælgere, men slet ingen købere i en konkret aktie, ja, så er der kun én vej, og det er kraftigt nedad. I det aktuelle aktiemarked er det alene udbud og efterspørgsel, der tæller. Og hvis en stor udenlandsk investor har besluttet sig for at afhænde alle sine aktier i eksempelvis Danske Bank, måske for milliarder, så falder kursen, og den falder måske også ”for meget.”
Danske Bank aktien er fundamentalt ekstremt billig, men pas på: Lige netop Danske Bank aktier er et rigtigt godt eksempel på, hvad et massivt udsalg kan betyde for aktiekursen. Ud fra traditionelle nøgletal er aktien ekstremt billig. Men der fortsætter med at være flere sælgere end købere, selvom sælgersiden er mere afdæmpet end tidligere. Markedet ser store risici, både på den korte og lange bane. En bøde på et tocifret milliardbeløb fra myndighederne kommer med stor sikkerhed, men det er der taget højde for i aktiekursen.
Spørgsmålet er så, hvad bankens ringe omdømme vil betyde for lønsomheden på den lange bane? Indtil videre forventer bankanalytikerne ikke de store negative effekter. Men vi forventer – også efter den seneste afsløring om europæiske bankers deltagelse i skattefusk – at hele den europæiske- og danske banksektor står overfor en moralsk oprydning, som kan koste rigtig mange penge.
Alene de danske banker tjener rigtig mange penge på at fedtspille med mere eller mindre skjulte og fordækte omkostninger for milliarder, blandt andet mistanke om skjulte omkostninger på danskernes pensionsopsparing, skjult kursskæring på realkreditlån og binding af realkreditkunder, der forhindrer reel konkurrence og giver ekstremt høje flytteomkostninger. I det hele taget er det en sektor, som tjener rigtig mange penge på at se bort fra god moral og etik. Spørgsmålet er også, om investorerne vil acceptere dette i længden.
Økonomisk Ugebrevs Portefølje har i år et afkast på plus 1,7 procent, sammenlignet med Copenhagen Benchmark på minus 3,2 procent, og C25 indeks på minus 6,8 procent. Vores portefølje ligger altså aktuelt næsten fem procent bedre end det generelle marked, og også betydeligt bedre end langt de fleste danske investeringsforeninger baseret på danske aktier.
I Porteføljen har vi på det seneste skruet op for aktieandelen, fordi vi har vurderet, at markedet ville levere en solid positiv korrektion efter den seneste tids store kursfald. Som nævnt er vi blevet overrasket over den fortsatte markante svaghed i aktiemarkederne, og vores fornemmelse af, hvad der ligger forude herfra, er lige nu ikke særlig god.
I Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest, som så vidt muligt skal følge Økonomisk Ugebrevs portefølje, er det aktuelle afkast ikke helt så godt som Økonomisk Ugebrevs portefølje. Ved nogle af de gennemførte køb og salg af konkrete aktier har det ikke været muligt at opnå helt de samme priser ved den ”rigtige” handel i markedet. Det er en læreproces, hvordan der skabes bedre overensstemmelse. Og der er og vil blive iværksat nogle justeringer i Økonomisk Ugebrevs portefølje, så det bliver lettere at spejle lige over i AktieUgebrevet Invest, der har ca. 80 mio. kr. under forvaltning.