Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Her er Danske Banks næste bestyrelsesformand

Morten W. Langer

søndag 21. oktober 2018 kl. 14:07

Analyse: Med meldingen om, at Jacob Aarup-Andersen ikke bliver Danske Banks næste adm. direktør, er det næsten givet hvem der bliver næste bestyrelsesformand, når Ole Andersen fratræder. Nemlig Jens Due Olsen, som har siddet i Danske Banks bestyrelse et halvt år.

Hvis der for alvor skal ”ryddes op” i Danske Banks topledelse, er der også lagt op til en massiv udskiftning i bankens bestyrelse, senest på generalforsamlingen næste forår. Efter hvidvasksagen, som har været ødelæggende for bankens omdømme, handler det fremadrettet om at genskabe omgivelsernes tillid til banken.

Og netop tillid er noget, der skal skabes – eller genskabes – af fysiske personer i bankens topledelse. Derfor er det oplagt at se på, hvor mange af bankens bestyrelsesmedlemmer – og hvem – der potentielt er eller har været smurt ind i hvidvasksagen.

I bund og grund handler det ikke om, hvorvidt de enkelte konkrete bestyrelsesmedlemmer burde have handlet på informationer om hvidvasksagen. Af Finanstilsynets grundige redegørelse på 28 sider om hvidvasksagen fremgår, at også bankens bestyrelse ved flere lejligheder har drøftet forholdene omkring den estiske filial.

Nu handler det om, at banken udadtil skal gøre alt for at fremstå som ny og renskuret. Og det vil indebære et hårdhændet opgør med alle de personer i topledelsen, som har været med i 3-4 år eller mere. Af den aktuelle bestyrelse på tolv medlemmer er fire medarbejdervalgte. Ole Andersen er bestyrelsesformand, og han har allerede meddelt, at han fratræder. Vi forventer det vil ske snart eller samtidig med, at der udpeges en ny adm. direktør, som altså ikke bliver den forventede kronprins Jacob Aarup-Andersen. Mere herom senere.

Det betyder, at der er syv menige medlemmer tilbage. Af dem har tre siddet så længe, at de også kan opfattes som belastede. Nemlig næstformand Carol Sergeant, indvalgt i 2013, Jørn P. Jensen, indvalgt i 2012 og Rolv Erik Ryssdal, indvalgt i 2014. Vi forventer, at de bliver udskiftet senest på generalforsamlingen i foråret 2018, for at gøre rent bord.

Det store spørgsmål er nu, hvem der bliver den næste bestyrelsesformand for Danske Bank. Med oplysningen om, at der nu med meget stor sikkerhed kommer en ny CEO udefra, vil det være uhensigtsmæssigt med en ny bestyrelsesformand, som også kommer udefra.

Vores bud på en ny bestyrelsesformand for Danske Bank er derfor Jens Due Olsen, indvalgt i 2018, og som de seneste fem år har vist sig at være en af de mest succesfulde danske bestyrelsesformænd herhjemme. Vi forventer, at de store aktionærer vil lægge vægt på, at bankens formand har haft sin erhvervsmæssige opvækst i dansk erhvervsliv, og at personen skal være velkendt i dansk erhvervsliv.

I den aktuelle bestyrelse er det faktisk kun Jens Due Olsen, der lever op til disse krav. Han har i sin erhvervskarriere været CFO i en stribe toneangivende erhvervsvirksomheder, herunder FLS og GN Store Nord, og før det blandt andet Head of Investment & Financial Risk Management i A.P. Møller – Mærsk. Så han er heller ikke helt ukendt for hovedaktionæren, A.P. Møller Holding, som sikkert også vil have holdninger til, hvordan den nye bankbestyrelse skal se ud, herunder valg af bestyrelsesformand.

Jens Due Olesen har også vist sig at være en offensiv og stærk strategisk tænker, dels med salget af Cheminova og opsplitningen i Nilfisk og NKT. Han er relativ nyudnævnt formand for udfordrede KMD, og han har de seneste år placeret sig som en af landets bedste bestyrelsesformand i Økonomisk Ugebrevs rating af de 50 bedste bestyrelsesformænd. Med til at understøtte Jens Due Olsens kandidatur er også, at det nu står klart, at den nye CEO med stor sikkerhed skal findes udenfor Danske Bank. Også af flere andre grunde finder vi det rigtigt, at banken nu finder en ekstern CEO:

For det første bør banken fremover tegnes udadtil af en finansmand, som omgivelserne ikke på nogen måde kan forbinde med hvidvasksagen. At han eller hun kommer udefra vil også sikre nye øjne på forretningsprocesser, bankens kultur og compliance, og det vil der være brug for.

For det andet har banken brug for ekstra ledelseskraft i det øverste lag. Jacob Aarup-Andersen er i år blevet ansvarlig for wealth management, efter at det er gået stærkt tilbage med dette vigtige forretningsområde. Der er uden tvivl brug for målrettet fokus på at genoprette denne forretning.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank