Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Skuffelse i Novozymes’ største division

Steen Albrechtsen

lørdag 27. oktober 2018 kl. 17:48

En skuffende udvikling i Mellemøsten var med til at nedtone udsigterne for Novozymes’ største division, som dermed overskyggede en fortsat flot udvikling indenfor bioenergi. Det medførte en præcisering af den organiske vækst i den lave ende af det hidtidige interval på 4-6%.

Flere af Novozymes’ divisioner klarede sig ganske godt i 3. kvartal og har i årets ni første måneder udvist en flot vækst. Især divisionen BioEnergy som leverer til bioethanol-industrien fortsatte den gode udvikling fra årets tidligere kvartaler. Selvom 3. kvartals udvikling med 15% organisk vækst ikke kunne leve op til væksten på 20% i 2. kvartal var det bestemt godkendt, og resultatet efter årets første ni måneder er en organisk vækst på 14%. Divisionen vægter dog kun 19% af den samlede koncernomsætning, og derfor kunne den ikke udligne den svagere udvikling i andre divisioner.

Den største division Vaskemidler (32% af omsætningen) haltede igen, trods en godkendt præstation i 3. kvartal med en organisk vækst på 2%. Det negative element er, at forventningen til 4. kvartal er blevet dæmpet – især pga. et svagere marked i Mellemøsten, som kommer til at påvirke den organiske vækst i koncernen med ca. 1 procentpoint. Heri ligger også forklaringen på, at Novozymes i forbindelse med 3. kvartalsresultatet præciserede forventningen til den organiske vækst for helåret til at lande i bunden af det udmeldte interval på 4-6%.

Vaskemiddel-divisionen skulle ellers efter mange kvartalers usikkerhed endelig til at vise tænder. Udmeldingen har været, at 2018 ville være backend-loadet, dvs. at størstedelen af væksten skulle komme i sidste halvdel af året.

2% organisk vækst i 3. kvartal var i sig selv godkendt, men det var dog kun lige nok til at bringe væksten i årets ni første måneder tilbage til 0, efter den negative vækst på 2% i 2. kvartal. For hele året er udmeldingen, at væksten i Vaskemidler vil lande omkring 0, hvilket umiddelbart kan synes ok – udviklingen hidtil taget i betragtning. Men da 4. kvartal 2017 var ganske svag med en tilbagegang på 3% er sammenligningstallene for 4. kvartal derfor lave, og i det lys er det skuffende, at Novozymes kun forventer at kunne fastholde en nulvækst i årets sidste kvartal.

I den næststørste division Føde- og drikkevarer er væksten også nedadgående og påvirket af situationen i Mellemøsten.

Vil historien gentage sig selv?
I april ved kurs 295 skrev vi bl.a., at en investering skal ske i forventning om, at væksten stiger henover året, og at Novozymes formår at berolige investorernes usikkerhed. Det bør sende aktiekursen tilbage mod vort kursmålsinterval på 320-360.

Det skete efterfølgende via en kursstigning til 355 i august og september. Vi forventer nok engang, at historien gentager sig selv, og at Novozymes indenfor et par kvartaler igen vil komme ind i varmen. I praksis vil det sige en tilbagevenden til kursniveauet omkring 350.

Vi sænker vort seneste kursmål på 350-380 marginalt til 340-370, og gentager vores løftede pegefinger om, at risikoen naturligvis er højere i en aktie med en høj relativ værdiansættelse – i særdeleshed i den nuværende usikre verdenssituation, som helt konkret har ramt Novozymes i Mellemøsten.

Der skal leveres vækst for at berettige værdiansættelsen – og ingen selskaber er undtaget fra dette. Det understreges af de seneste års kursudvikling i ”søster-selskabet” Novo Nordisk, som ellers har været en historisk investordarling.

Risikoen ved et dårligt 4. kvartal er begrænset til de tidligere bundniveauer omkring 250, hvilket modsvarer en downside på ca. 15% ved dagens kurs. Et større kursfald vil kræve endnu en korrektion af Novozymes’ langsigtede vækstforventninger, og det ser vi ikke lige rundt om hjørnet med tanke på vækstperspektiverne i mange af selskabet divisioner.

Vi ser kursniveauet 280-300 som et attraktivt købsniveau i forventning om, at Novozymes vil præstere en-cifret vækst fremadrettet, uanset at der fra kvartal til kvartal vil være forskydninger mellem de enkelte divisioners præstationer.

Novozymes handler p.t. til en P/E for de næste 12 måneder på 25, og selvom det er langt fra tidligere tiders niveau på den høje side af 30, hører aktien fortsat til i sektorens høje ende. Den forventede høje en-cifrede EPS-vækst vil frem mod 2021 bringe P/E ned omkring 20, hvis aktiekursen er uændret.
Steen Albrechtsen

Børskurs på analysetidspunktet: 302,50 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 340-370

Læs tidligere analyser af Novozymes her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank