Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nu markedsfører banker børsnoterede aktier

Morten W. Langer

lørdag 03. november 2018 kl. 20:00

I storbankernes aktieanalyseafdelinger er ”commissioned research” det nye mantra. Det handler om aktieanalyser, som de børsnoterede selskaber betaler bankernes aktieanalytikere for at udarbejde. 

Både selskaber og banker ser de nye betalingsanalyser som et resultat af MiFID II . Bankerne skal finde nye indtjeningsmuligheder, da deres indtjening på analysedækning falder. Og selskaberne må finde nye veje til at få udarbejdet analyser. Men det er slet og ret markedsføringsmateriale, der kommer ud af det.

Nordea gør det i stor stil. Og Danske Bank er ved at komme efter det. De udarbejder aktieanalyser mod betaling fra de børsnoterede selskaber, som analyserne handler om. Bankerne har nemlig fremover kun ”råd” til at udarbejde analyser af de selskaber, som de professionelle investorer vælger at betale for. Og det har givet grundlag for en ny industri i den finansielle verden. Nordea dækker 28 nordiske selskaber på den måde, fremgår det af denne oversigt .

Blandt andet betaler danske børsnoterede Netcompany Nordea for at få udarbejdet analyser af sig selv. Det fremgår dog klart af den seneste ana – lyse af Netcompany , at der er tale om commissioned research, og det fremhæves også, at der er tale om ”Marketing material commissioned by Netcompany.”

I en aktuel analyse fra Nordea på tolv sider af Netcompany fremhæves, at der kan være en opjustering på vej af forventningen til årets omsætning. Og at analytikerne fastholder en fair value på kurs 245-285 mod den aktuelle kurs på 224. Analysen er udarbejdet af den erfarne analytiker Claus Almer og aktieanalysechef Jesper Herholdt Jensen. Det oplyses også, at ”this report has not been reviewed by the Issuer prior to publication.”

Flere selskaber køber analyser
Også andre danske selskaber har valgt at gå den vej ved at købe analysearbejde hos Nordea, blandt andet BankNordik, FastpassCorp og Sparekassen Sjælland-Fyn.

Danske Bank er også på vej med Commissioned research, men halter en del bagefter Nordea på det nye forretningsområde. Ifølge bankens oversigt dækkes kun tre selskaber mod betaling, og der er endnu ingen danske selskaber imellem. Danske Bank dækker blandt andet Gomspace, som dog er noteret i Sverige, fremgår det af denne oversigt (klik på ”aktier”). Banken kalder det også ”bestilte analyser”.

I et eksempel med Gomspace skriver bankens analytikere i en analyse den 3. oktober 2018 under overskriften ”Værdiansættelse: På baggrund af de nedjusterede estimater, øget usikkerhed og indregning af den foreslåede nyudstedelse af aktier nedjusterer vi værdiansættelsen til SEK 50-58 (SEK 94-133).”

Det lille analysehus Aktieinfo har i flere år udarbejdet betalingsanalyser for en stribe danske Smallcap selskaber. Bag selskabet står Lau Svenssen og John Stihøj, der blandt andet har udarbejdet analyser af Green Mobility og Conferize på First North. Ifølge dette prisblad tager Aktieinfo op til 50.000 kr. årligt for analysedækning. Analysevirksomheden er senest blevet kritiseret i Finans.dk for stort set kun at udarbejde positive anbefalinger, og som læser af analyserne skal man også lede længe efter en klar deklaration om, at der er tale om betalt analysedækning. Læs også artiklen med interview med aktieanalysecheferne fra Carnegie, Danske Bank og Nordea.

Nordea: Behov for øget dækning med betalte analyse Nordea Markets har udarbejdet en større analyse under overskriften ”Liquidity drought,” hvor de negative effekter af MiFIDII på finanshusenes analysedækning gennemgås. Det fastslås, at det nye EU direktiv, som trådte i kraft primo januar 2018, vil medfører betydeligt ringere analysedækning fra de store finanshuse.

Tidligere skule finanshusene for at tiltrække de store investorer have en bred analysedækning, for at tiltrække deres aktiehandel og de medfølgende kurtageindtægter. Med MiFIDII bliver handel og analysedækning skilt ad, så investorerne skal betale for analysedækning, og Nordea konkluderer, at finanshusene med den nye forretningsmodel bliver tvunget til at droppe analysedækning af de selskaber, hvor det ikke er lønsomt.

Også lavere likviditet i de mindre aktier accelerer denne udvikling. ”We believe MiFID II will reduce coverage futher, especially for small- and midcaps. Less coverage reduces investor interest and subseqently trading and liquidity,” skriver Nordea.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank