Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: PWC er nu landets største på ren revision

Morten W. Langer

søndag 04. november 2018 kl. 20:04

Tema om revisionsbranchen 2018: Tendensen mod øget koncentration fortsætter med fuld kraft i revisionsbranchen. Samtlige top 10-firmaer præsterede sidste år solid fremgang, selvom indtægterne på selve revisionsopgaverne styrtdykker. Igen i år er PWC branchens hurtigløber blandt de store, og firmaet er nu landets største målt kun på revisionsomsætning.

Landets ti største revisionsfirmaer sidder på 90 procent af den samlede bruttoomsætning for revisionsbranchen, målt ud fra aktiviteten i de 30 største revisionsfirmaer. Af den samlede vækst i bruttoresultat, som blev øget fra 8,5 mia. kr. til 9,1 mia. kr., eller med knapt 8 procent, lå langt det meste hos de allerstørste revisionsgiganter.

KPMG, som her indgår med 2016-tal, er fortsat landets sjettestørste revisionsfirma. Væksten hos KPMG har de seneste år måske ikke levet op til ambitionerne, da CEO Thomas Hofman-Bang som bekendt for nylig blev udskiftet. Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, hvordan det ”nye” KPMG havde svært ved at bide sig fast som lovpligtig revisor i top 100-segmentet.

PWC HALER IND

Den traditionelle Big Four-gruppe er herhjemme stadig Big Three med Deloitte som største firma, efterfulgt af PWC, som igen i år vokser mere end de øvrige. Bruttoresultat hos PWC voksede sidste år 11 procent, mens væksten hos Deloitte og Ernst & Young var 7 procent. Målt på bruttoresultat er Ernst & Young kun 145 mio. kr. mindre end PWC, men målt på omsætningen er differencen næsten 800 mio. kr. Forskelle i regnskabspraksis mellem de to firmaer kan være forklaringen på den store difference mellem de to regnskabstal.

Det ændrer dog ikke på, at PWC igen i år haler en lille snip ind på branchens suverænt største, nemlig Deloitte. PWC’s årsrapport er ekstremt summarisk og omfatter stort set kun hovedtal for firmaets udvikling, samt nogle overordnede forklaringer om, at det går rigtigt godt. Modsat tidligere er der ingen detaljeret gennemgang af udviklingen i de enkelte forretningssegmenter. Og der er også kun begrænset information at hente i den lovpligtige gennemsigtighedsrapport, som heller ikke længere giver omsætningsdata på de forskellige segmenter.

Gennemsigtighedsrapporterne afslører dog, at de samlede bruttoindtægter fra egentlige revisions- og erklæringsopgaver styrtdykker hos de store revisionsfirmaer. Meget tyder således på, at indtægtspresset på revision, som man har snakket om i mange år, nu for alvor begynder at indfinde sig:

Automatisering af revisionsopgaverne, fordi selskabernes økonomistyring groft sagt giver mulighed for at udarbejde et regnskab ved at trykke på en knap, fravalg af revisionsopgaverne og benhård priskonkurrence om de store udbud, der fremover jo er lovpligtige, presser omsætningen.

KUN EN HAR FREMGANG PÅ REVISION

PWC har kun lige netop kunnet holde en uændret omsætning, mens Beierholm er eneste top seks-firma, som har solid fremgang, på 5 procent.

EY måtte sidste år se sin revisionsomsætning dykke 5 procent, mens Deloitte mistede 12 procent og BDO 14 procent. Udviklingen betyder, at PWC fra 2016 til 2017 har overhalet Deloitte som landets største revisionsfirma, når der alene måles på selve revisionsopgaven. I 2016 var revisionsomsætningen hos Deloitte 963 mio. kr., mod 918 mio. kr. hos PWC. I 2017 øgede PWC til 939 mio. kr., mens Deloitte faldt tilbage til 847 mio. kr.

Alle de store firmaer kunne dog se en samlet øget aktivitet, og det skyldes alene et markant øget salg af andre ydelser, herunder skatterådgivning og andre ikke-revisionsopgaver. Eksempelvis Deloitte øgede salget af andre ydelser med 21 procent og EY med 7 procent.

Deloitte er mere informativ i årsregnskabet end både PWC og EY – ved at oplyse om omsætningsudvikling på nogle segmenter:

Det fremgår, at salget inden for audit & assurance dykkede 5 procent til 1305 mio. kr., mens de øvrige divisioner var i vækst, både risk advisory, skatterådgivning, finansiel rådgivning og i særlig grad consulting, der øgede fra 910 mio. kr. i 2016 til 1248 mio.kr. sidste regnskabsår.

Meget tyder på at Deloitte har formået at hægte sig på bølgen relateret til erhvervslivets digitale transformation. I regnskabet oplyses, at ” Our Consulting business has had another strong year and is transforming with high speed, delivering high growth and winning across industries. The rise was mainly a result of a growing demand for our business transformation capabilities, digital solutions such as cloud and analytics combined with a number of major global client projects.”

USIKRE STORKUNDER

Et stort åbent spørgsmål er fortsat, hvordan de store revisionsfirmaer fremover vil håndtere anden rådgivning for de store PIE-virksomheder, som ses at være på vej til at skille revision og rådgivning langt mere ad. Eksempelvis har PWC omsætning på 272 mio. kr. fra PIE-virksomheder, typisk børsnoterede selskaber, og revisionsfirmaer har indtægter på ca. det dobbelte, nemlig 543 mio. kr. på anden rådgivning hos revisionskunder, givetvis i høj grad de børsnoterede selskaber, men det er ikke nærmere oplyst. PWC har op mod en halv mia. kr. direkte i risikozonen, hvis revisionsudvalgene i de børsnoterede selskaber vælger helt at skille tingene ad. For Deloitte er billedet tilsva-

rende, at omsætningen fra revision hos PIE-virksomheder er 150 mio. kr., og rådgivningen for denne gruppe giver 190 mio. kr. i omsætning. EY oplyser at have revisionsomsætning på 110 mio. kr. for PIE-kunder, mens anden rådgivning for alle revisionskunder oplyses til at være 542 mio. kr. (altså både PIE- og ikke-PIE-kunder, ligesom for PWC).

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank