Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

DR: Forsinket, men fremragende, afsløring af Mærsk-sag

Sten Thorup Kristensen

søndag 11. november 2018 kl. 18:34

I 1974 kunne man læse i aviserne, at en gruppe danske søfolk stod bag en af de dengang største sager om smugling af heroin til Danmark. Det foregik bl.a. på Mærsk-skibe. Mærsk selv nægtede alt, og historien døde hurtigt ud igen i dansk presse. Men den kom tilbage i andet afsnit af DR-serien ” Forsvundne arvinger ”, fordi den afdøde, man ledte efter arvinger til, viste sig at være en af de hovedskyldige.

Et stort hul i hans livshistorie skyldtes, at han i en årrække havde siddet i amerikansk fængsel. I en tid, hvor vi går i erhvervsskandaler til halsen, er det en påmindelse om, at de trods alt ikke er noget nyt fænomen – og at det heller ikke er nyt, at virksomhedernes instinktive reaktion er benægtelse. Mærsk-historien er kun en sidebemærkning i programmet, men se det alligevel, for det er, rent journalistisk, fremragende. Elegant formår journalisterne at forbinde den store geopolitiske udvikling – Nixons dengang nystartede ”war on drugs” – med den lille, danske sømands skæbne. Og så holder programmet en nøgtern, venlig tone, hvor værten Mette Frisk dokumenterer og beskriver, hvad der er foregået, men uden at fordømme de involverede. Det sidste er en lise, sat over for en dømmesyg tidsånd her i 10’erne.

BØRSEN: SKAL VI IKKE LAVE EN LOV?

Apropos dømmesyge, så følg dækningen af sagen om de løn- og arbejdsvilkår, Kurt Beier Transports har givet sine filippinske chauffører. Disse har fået blot 15 kroner i timen og har været indlogeret under dårlige vilkår i Padborg. Man må gå ud fra, at filippinerne selv har set det som en god mulighed, relativt til deres andre muligheder, og for Danmark er det alt andet lige godt, fordi det betyder billigere transport og dermed billigere varer. Men verden er jo ikke blot økonomi, der er også moral og normer, og adskillige større virksomheder, bl.a. Jysk og Arla, boykotter nu Kurt Beier Transport. Så vidt er alt godt: Medierne udfylder deres rolle med at bringe fakta til torvs, og civilsamfundet reagerer på det.

Men nu kommer det komplicerede: I udgangspunktet har Kurt Beier Transport ikke overtrådt nogen lov, for i Danmark siger loven ikke noget om, hvad lønninger skal være. Det er en vigtig del af den danske arbejdsmarkedsmodel, som både arbejdsgivere og fagforeninger ønsker bevaret, selv om den, som i denne sag, er svær at håndtere på et stadigt mere globaliseret arbejdsmarked.

Børsen slår stort op på sin forside, at også formanden for DI’s transportsektor har samarbejdet med Kurt Beier Transport, selv om det ikke er mere overraskende, end at de nævnte store virksomheder har det. I lederen i samme avis ved normalt ellers skarpe Niels Lunde tilsyneladende ikke, hvilket ben han skal stå på. Han konstaterer først, at virksomheder skal mere end blot overholde de formelle love – men samtidig efterlyser han ”de nødvendige regler” for at undgå gentagelser. Men der er ingen nødvendige regler i denne sammenhæng, og ud fra idealet om den konsekvensneutrale journalistik er det heller ikke os i medierne, der skal hitte på, hvordan loven skal indrettes. Vores rolle i henseende til lovgivning er blot at informere om effekterne ved den, og naturligvis om overtrædelser af den.

DEN UBEKYMREDE ERHVERVSMINISTER

Mens Danske Bank det seneste år har haft hård modvind på cykelstien, har erhvervsminister Rasmus Jarlov til gengæld haft tilsvarende medvind, af den simple grund, at han cykleri den modsatte retning og i forbindelse med hvidvasksagen har spillet rollen som lov- og orden-ministeren, der deler danskernes vrede og bekymringer. Det vil han givetvis også se sig belønnet for, næste gang ministrenes popularitet bliver målt. Men pressen kunne også med fordel være mere kritisk over for hans linje, og det ville ikke stå i modsætning til også at være kritisk over for Danske Bank.

Medierne missede en lejlighed torsdag, da Jarlov i et samråd afviste, hvidvask-sagen udgør en trussel for dansk økonomi. Læs f.eks. om det i Børsen. Men selvfølgelig udgør sagen en trussel mod dansk økonomi, selv om man kan håbe på, at denne trussel ikke materialiserer sig i alt for alvorlige problemer. En ting er de bøder, der måtte tilfalde Danske Bank og andre. Derudover har investorer allerede tabt et trecifret milliardbeløb som følge af kursfald i bankerne. Men den virkeligt alvorlige trussel kommer, når banker og investorer tilpasser sig en ny virkelighed, hvor alt andet end de mest ligefremme transaktioner kommer med alvorlige juridiske og politiske risici, og hvor de ikke selv kan vælge deres bestyrelser og direktioner. Det bliver spændende at se, hvilken finansiel sektor, vi har tilbage, når støvet har lagt sig, og det er da forhåbentligt nogen i eller omkring Jarlovs ministerium, der har gjort sig nærmere overvejelser om, end ministeren selv har.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank