Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mærsk renser ud, men lader bagmanden gå fri

Morten W. Langer

søndag 11. november 2018 kl. 18:50

Økonomisk Ugebrev har tidligere kritiseret A.P. Møller Holding for ikke at træde i karakter som aktiv ejer over for Danske Bank og gennemføre den nødvendige oprydning i topledelse. Forleden skete det så. Ane Ugglas overraskende investoraktivisme kan de berøringsangste danske pensionskasser godt lære end del af. Men A.P. Møller Holding mangler stadig det sidste skridt før vi kan hejse Dannebrogsflaget. Nemlig opgøret med bagmanden: Spørgsmålet er, hvor længe en tidligere Danske Bank chef fortsat kan sidde i A.P. Møller Holdings bestyrelse. A.P. Møller tavs om eventuelle konsekvenser over for Peter Straarup.

Det duer ikke, at storaktionæren A.P. Møller Holding nu sætter sig på magten i Danske Bank, mens tidligere Danske Bank chef Peter Straarup stadig sidder i holdingselskabets bestyrelse. Faktum er, at Peter Straarup grundlagde hele Danske Banks hvidvaskskandale, så det ville være fejlslagent, hvis familiens venskab med Peter Straarup skulle stå i vejen for den helt nødvendige ordentlighed, også i dette tilfælde.

I en pressemeddelelse fra A.P. Møller Holding hedder det blandt andet: “Det er derfor af afgørende betydning for os, som aktionær, at Danske Banks bestyrelse og ledelse tilsikrer en kultur, der er i overensstemmelse med forventningerne fra myndigheder, samfundet, kunder og aktionærer,” udtaler Ane M.M. Uggla, bestyrelsesformand for A.P. Møller Holding.”

Videre oplyses det meget direkte, at ”A.P. Møller Holding ser et behov for en ny bestyrelsesformand for at styrke bankens arbejde med bankens virksomhedskultur, compliance programmer samt myndighedsrelationer.”

Den 12. oktober skrev Økonomisk Ugebrev, at “Danske Banks største aktionær, A.P. Møller Holding har været på-faldende tavs siden advokatrapporten om hvidvasksagen blev fremlagt. Hidtil har det været upåagtet, at tidligere Danske Bank direktør Peter Straarup sidder i storaktionærens bestyrelse.

Det kan meget vel være baggrunden for storaktionærens passivitet. Og det er ekstremt uheldigt i en tid, hvor Mærsk som storaktionær burde træde i karakter og tage styringen over banken, der aktuelt ikke har noget reelt lederskab, skriver chefredaktør Morten W. Langer.”

I artiklen hed det videre, at ”for at føje spot til skade, gav Danske Bank den 27. august 2007 et svar til Finanstilsynet, hvor Bruun & Hjejle skriver at Danske Bank ”…anførte fejlagtigt, at det estiske finanstilsyns ”conclusion of the inspection was that the bank complies with the existing laws and regulations”, og at det estiske finanstilsyn ikke havde haft nogen ”material observations”. Bruun & Hjejle beskriver, hvorledes Danske Banks svar til det danske finanstilsyn således var i direkte modstrid med indholdet af de henvendelser, som Danske Bank havde modtaget. Den topansvarlige i Danske Bank for disse beslutninger var Peter Straarup.”

Han sidder altså stadig i bestyrelsen for A.P. Møller Holding.

DET SIDSTE SKRIDT MANGLER

Ud fra et governance synspunkt er det uomtvisteligt, at hvis A.P. Møller Holding som nye (endnu mere) aktive ejere i Danske Bank, der alene har fokus på bankens udvikling og ve og vel, så kan de ikke have en tidligere central hvidvaskmand fra Danske Bank i sin bestyrelse. I tidligere sager har familien ageret prompte, konsekvent og nådesløst, eksempelvis da en af Mærsks dygtigste topfolk, Bjarne Hansen, blev sat fra bestilling efter kartelsagen med SAS Cargo.

Så den foreløbige bundlinje må være, at Ane Uggla og sønnen Robert, der er adm. direktør i holdingselskabet, er trådt frem på scenen og truffet nogle nødvendige, men også modige beslutninger. Danske pensionskasser har historisk været verdensmestre i berøringsangsthed, når det drejer sig om et mere pågående og offentligt ejerskab. Denne misforståede reservation fejer Ane og Robert Uggla nu brutalt af bordet.

Men de mangler altså det sidste skridt, før man kan sige, at de er i mål med deres operation. Det ville være rigtig ærgerligt, hvis A.P. Møller Holding fedtspiller det sidste lille stykke vej, på grund af en misforstået hensynstagen til Mærsk-McKinneys gamle ven og forretningspartner, Peter Straarup. Nogle gange er forretningsverdenen hård og brutal, og her er der en situation, hvor det er tilfældet.

Spørgsmål, Økonomisk Ugebrev har stillet til A.P. Møller Holding, men som selskabet ikke har haft tid til at svare på.

1) Opfatter I det som hensigtsmæssigt, at Peter Straarup fortsætter i APMH s bestyrelse, ikke mindst hvis I gerne vil opfattes som uafhængige ejere, der ikke dækker over personer med tilknytning til hvidvaskskandalen (se også tidligere ØU artikel herom)

2) Hvad er formålet med at I også sætter jer på næstformandsposten/ nu får to bestyrelsesmedlemmer: det kunne opfattes som om at I som ejer nu rykker endnu tættere på banken – og hvad er formålet i givet fald med det?

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank